Asml slaat juridisch terug naar Nikon

Chipmachinefabrikant Asml heeft zijn grote rivaal Nikon beschuldigd van 'frauduleus handelen bij het Amerikaanse patentenbureau'.

Volgens Het Financieele Dagblad heeft Asml bovendien bij de mededingingsautoriteiten in Californië een klacht ingediend tegen de Japanse chipmachineproducent. Volgens Asml monopoliseert Nikon de Amerikaanse markt voor chipmachines.
 
Met de juridische acties reageert Asml op de formele beschuldiging van Nikon eind vorig jaar dat Asml inbreuk zou hebben gepleegd op zijn patenten. Nikon heeft hierover in de VS een rechtszaak aangespannen tegen Asml. De Japanners eisen een schadevergoeding. Nikon diende daarnaast op 21 december vorig jaar een klacht in bij de International Trade Commission (ITC). In een persbericht vermeldde de Japanse chipfabrikant dat het heeft gevraagd om een onderzoek naar de 'onrechtmatige invoer in de VS van steppers en scanner-machines van Asml'.
 
Asml blijft bij zijn eerder geformuleerde standpunt dat de octrooien van Nikon niet geldig zijn. Volgens de Veldhovense chipmachinefabrikant pleegt de Japanse chipmachineproducent zelf inbreuk op een aantal van zijn Amerikaanse patenten. Een woordvoerder van Asml spreekt in het FD de verwachting uit dat de rechtszaak van Asml tegen Nikon in augustus begint.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-09T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.