'Nijmegen' kan data heel snel opslaan

Natuurkundigen van het Nijmeegse instituut Nsrim zijn erin geslaagd een geheugenelement te ontwikkelen dat sneller is dan huidige opslagmethoden en bovendien de gegevens langer vasthoudt.

De onderzoekers, drs. Th. Gerrits en prof. dr. Th. Rasing, hebben de resultaten van hun experimentele opstelling gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.
 
Terwijl processoren en bussen steeds sneller worden, blijft de harde schijf achter bij deze ontwikkelingen. Dit opslagmedium vormt een struikelblok in de wedren naar immer snellere computers. De harde schijf slaat gegevens op en kan deze over een heel lange periode onthouden, maar de snelheid is een fractie van het RAM-geheugen (Random Access Memory). RAM daarentegen verliest zijn gegevens in milliseconden. In Nijwegen werken ze aan een geheugenelement dat het beste van beide werelden verenigt: M-RAM (Magnetic-RAM).
 
Met hun experimentele opstelling slaagden Gerrits en Rasing erin sterke en zeer korte magneetveld pulsen te maken en de magentisatiebeweging te beheersen. Aldus waren ze in staat om een magenetisch element binnen 0,2 nanoseconde coherent (in één keer) om te klappen. Volgens de onderzoekers moet dat overigens nog sneller kunnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-09T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.