Asml en Nikon opnieuw juridische kemphanen

Het juridische steekspel tussen Asml en het Japanse Nikon over patenten is een nieuwe fase ingegaan.

Dit keer heeft de Veldhovense chipmachinefabrikant voor de rechtbank in Tokio een schadevergoeding van Nikon geëist van 97 miljoen euro voor een vermeende inbreuk op zijn patenten. Bovendien moet de Japanse rivaal stoppen met de productie van machines waarin zijn technologie is verwerkt, zo eist Asml.
 
Het juridisch gekissebis tussen de beide chipmachinefabrikanten houdt al vijf maanden aan. Ruim drie maanden geleden beschuldigde Asml Nikon ervan 'frauduleus te handelen bij het Amerikaanse patentenbureau'. Bovendien diende de Nederlandse chipmachinefabrikant bij de mededingingsautoriteiten in Californië een klacht in, omdat Nikon de Amerikaanse markt voor chipmachines zou monopoliseren.
 
Met de juridische acties reageert Asml op de formele beschuldiging van Nikon eind vorig jaar dat Asml inbreuk zou hebben gepleegd op zijn patenten. Nikon heeft hierover in de VS een rechtszaak aangespannen. De Japanners eisen een schadevergoeding. Nikon diende daarnaast op 21 december vorig jaar een klacht in bij de International Trade Commission (ITC). In een persbericht vermeldde de Japanse chipmachinefabrikant dat het heeft gevraagd om een onderzoek naar de 'onrechtmatige invoer in de VS van steppers en scanner-machines van Asml'. Maar volgens het Veldhovense bedrijf pleegt de Japanse chipmachineproducent juist zelf inbreuk op een aantal van zijn Amerikaanse patenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.