Kennisnet dreigt te stranden op geldgebrek

Het omvangrijke computernetwerk Kennisnet, dat sinds deze zomer twaalfduizend scholen met elkaar verbindt, dreigt al onderuit te gaan voordat het goed en wel in de lucht is.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCenW) slaagt er niet in de financiering rond te krijgen, zo verwacht directeur Toine Maes van de Stichting Kennisnet inDe Volkskrant.

Kennisnet wordt dagelijks door ongeveer vijftigduizend leerlingen bezocht. Ze raadplegen voor verschillende leerterreinen gemiddeld ongeveer tien pagina's. Scholen betalen voor de aansluiting en het gebruik van Kennisnet circa tien euro per leerling per jaar. Het ministerie zou voor de aansluiting van alle scholen op Kennisnet en voor het gebruik van het netwerk jaarlijks 100 miljoen euro bijdragen. Maar in het regeerakkoord is hier geen rekening mee gehouden. Ook ontbreekt een post van 95 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling van ict in het onderwijs.
 
Kennisnet-directeur Maes zegt niet te verwachten dat het benodigde geld nog beschikbaar komt. "OCenW zegt nog altijd met het probleem bezig te zijn. Maar die komen vast met een tussenoplossing, voor een dubbeltje op de eerste rij." Maes verwijst in De Volkskrant nog naar de feeststemming in juni, toen de laatste school op het netwerk werd aangesloten. "Het feestje van de opening is amper voorbij en nu kunnen we alweer de begrafenis gaan organiseren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Op kennisnet zijn 12.000 scholen aangesloten dat is 8.333 euro per school per jaar. Dat is wel extreem veel voor een internet aansluiting. Er zijn andere goedkoper oplossingen die het zelfde relealiseren. Daarbij komt dat het beter is als iedere school vrij is hoe hij zijn internet aansluiting realiseer zodat er een gezonde markt werking kan plaats vinden.

Dat plusje voor die 1 is kennelijk een NewLine geworden Henk, maar verder ben ik het helemaal met je eens.

Wederom een slechte beurt voor de nieuwe regering. Wel de mond vol over de verbetering van ons onderwijs en dan zoiets belangrijks "vergeten":
While LPF Blunder=Blunder
1
Henk Puls

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-28T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.