Bedrijven bezuinigen op de verkeerde dingen

Managers en ict-professionals zijn sceptisch over de zaken waarop momenteel wordt bezuinigd. Slechts een kwart vindt dat op de juiste dingen wordt bezuinigd. Zo blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young.

Elke twee maanden doet het consultancybureau Ernst & Young onderzoek onder zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en ICT-professionals. De resultaten van de jongste studie zijn deze week openbaar gemaakt.
 
Een derde van de ondervraagden, vooral de ICT'ers, vindt dat er te veel op kleine zaken en te weinig op grote, bedrijfskritische zaken wordt bespaard. Bovendien leveren de bezuinigingen nog niet het gewenste effect op. Ruim een derde kan niet inschatten of de maatregelen daadwerkelijk effect hebben; 29% geeft aan dat de effecten nog niet zichtbaar zijn en 20% meldt dat de maatregelen tot nu toe weinig of geen effect hebben gehad.
 
Het blijkt zelfs dat voor een kwart van de werknemers de bezuinigingsmaatregelen nadelige gevolgen hebben voor de effectiviteit en/of efficiëntie van hun werk. "Als bezuinigingen ten koste gaan van de productiviteit werken ze averechts en boeren bedrijven achteruit. Dat kan niet de bedoeling zijn", is het commentaar van Jacob Verschuur, dierecteur bij Ernst & Young.
 
Ondanks de bezuinigingsmaatregelen gaan bedrijven ook dit jaar over het algemeen weer meer uitgeven aan ICT dan ze in het budget voor 2002 van plan waren. Ruim een kwart van de respondenten verwacht in 2002 hogere ICT-uitgaven dan waarvoor gebudgetteerd was. Managers lijken in dit opzicht iets voorzichtiger: 29% van hen verwacht minder uit te geven dan gebudgetteerd, terwijl dat maar door 15% van de professionals wordt verwacht. "ICT-kosten en -budgetten blijken niet goed te managen. ICT overkomt je blijkbaar", zegt Verschuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

NV vraagt surceanse aan , voor BV wordt faillisement aangevraagd.
Oftewel doorstart met die zelfde managers, kan nooit goed gaan

En inderdaad... zojuist gehoord dat Aino faillissement heeft aangevraagd!
Q.E.D.

Hmmm, Jan Maarten... laat me eens raden.... Aino!? :-)
Het is een algemeen probleem in de ICT. Goede managers zijn ongeveer even dik gezaaid als maanzaadjes op de maan. Meeste komen uit de financiele sector en zijn dit er even "bij" gaan doen. Er is een totaal gebrek aan visie voor de lange termijn (waarvoor op dit moment echt durf, specifieke kennis en inzicht nodig is). Een goede manager is een dikverdiend topsalaris dubbel en dwars waard, laat daar geen misverstand over zijn. Alleen, ik ben ze helaas in de 15 jaar dat ik in de ICT zit niet tegengekomen (misschien op 1 na). Dikverdienende stropdassen echter maar al te veel... (heb verder niks tegen stropdassen, hoor... ;-)

Klopt, en dan nog personeel durven te vragen om salaris in te leveren vervolgens het zogenaamde management met krankzinnige percentages hun salaris te verhogen en dan alsnog failiet te gaan...

Erg slim ook om dit onderzoek te doen bij directie & management die vandaag de dag niet meer weten wat ondernemen is en voornamelijk uit zijn op eigen gewin. Ze moeten eens beginnen met het uitsnijden van alle overbodige overhead (meerkoppige directies & managers dus vooral). Tegenwoordig is het "normaal" om 25% aan tussenlagen te hebben.....krankzinnig.

Komt me heel bekend voor:
Een gulden uitgeven om een kwartje te besparen. Doen ze hier ook!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-18T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.