Tal van bedrijven koopt te veel licenties

Een grote groep bedrijven meent dat zij te veel softwarelicenties heeft gekocht. Zij denkt zelfs dat dertig procent van het softwarebudget aldus in rook op gaat. Zo blijkt uit onderzoek van de OTR Group.

In de jaren zeventig maakten de licentiekosten een gering onderdeel uit van het totale ICT-budget en slokte de hardware veel geld op. Tegenwoordig is dit beeld volledig omgedraaid. Het is daarom belangrijk te weten hoe is te bezuinigen op licentiekosten. Deze vraagstelling staat centraal in het jongste onderzoek van de OTR-groep (http://www.otr.co.uk).
 
Tijdens de studie ondervonden de analisten dat softwareleveranciers andere manieren zoeken om hun inkomsten op te krikken; hetgeen uiteraard ten koste gaat van de eindgebruikers die per slot van rekening meer moeten gaan betalen. Hierbij valt te denken aan Microsoft die het upgrade-pad verlaat en over is gegaan op een abonnementensysteem.
 
Inkoop van software via een centrale afdeling binnen een onderneming werkt het best, onder meer om quantumkortingen te realiseren. Uitbesteding van het inkoopproces, zo vond OTR, werkt eveneens goed.
 
Benchmarking is ook een probaat middel. Soms is het dreigen met benchmarking al voldoende om tientallen procenten van de prijs af te krijgen. Met benchmarking wordt bedoeld het door een derde partij laten uitzoeken hoeveel licenties nodig zijn in vergelijkbare situaties.
 
Ten slotte roept OTR open source software als zinvol alternatief voor de geest om te besparen op de softwarelicenties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-25T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.