Curator heeft geen oog voor doorstart Aino

"Ons bod heeft geen eerlijke kans gehad." Dit zeggen Wiebe de Boer en Jan Lex Draak, twee ex-managers van Aino BV. Het tweetal onderzoekt met collega Paul Jacobs nog steeds de mogelijkheid tot een doorstart.

De Boer en Draak legden samen met een paar andere Aino-managers maandagochtend 30 september een serieus bod op tafel bij curator Johan Westerhof. Het ging om een doorstart van de softwareontwikkeltak, het infrastructuurgedeelte, de Smart Automatiseringsgroep en een zestigtal detacheerders, ondersteund door investeerder NMB Heller.
 
Dinsdag 1 oktober bleken bestuursvoorzitter Willem Haverkamp en de curator in grote haast gekozen te hebben voor een te elfder ure ingediend mondeling bod van Centric. "Aan de medewerkers is niets gevraagd en ons is geen uitleg gegeven", zegt De Boer. Sterker nog: alle bij de uitkoop betrokken managers zijn volgens hem daarna zonder duidelijke toelichting op non-actief gesteld.
 
Volgens de curator is wel degelijk gemeld dat "hun bod vele malen slechter was dan dat van Centric". CNV-bestuurder Wim Burggraaf kan zich niet aan de indruk onttrekken dat "Haverkamp en de curator de deal met Centric zo'n beetje heilig verklaarden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Laten we niet vergeten dat heer Havenkamp er een grote puinhoop van heeft gemaakt. De respectloze manier hoe hij mensen behandeld en de soms idiote persberichtgeving zijn de grote oorzaken geweest van de teloorgang van AINO. De zogenaamde dokter, die het bedrijf beter zou maken, heeft de slechts zieke patient door onkunde terminaal gemaakt en een snelle dood laten sterven. De familieleden (lees: de medewerkers) hierbij ontredderd achtergelaten. Dat dit ongestraft kan zonder daar voor verantwoording af te leggen vindt ik onbegrijpelijk.
Voorts moge het duidelijk zijn dat de doorstart met Centric niet echt bijster handig is aangepakt. Duidelijk is dat je het met geld alleen niet redt. Mijn inziens was Sanderink in de eerste plaats geïnteresseerd in twee zaken: de contracten en het beursfonds. Immers zijn leegloop binnen Centric zou op deze manier 'gemakkelijk' ingeschoven kunnen worden (de eerste interesse was dus de contracten en niet de medewerkers) en een beursnotering hebben waarbij je later de winstgevende onderdelen in plaats is ook niet echt onwenselijk (hij heeft al eerder geprobeerd een samenwerkingsverband aan te gaan met AINO, op de manier waarop hij nu reageert naar medewerkers en klanten die niet mee willen met Centric, moge het duidelijk waarom dit samenwerkingsverband niet is doorgegaan).
De eerste inschattingsfout was dus het overnemen van de contracten. Immers; continuïteit van te leveren diensten is niet afhankelijk van het bedrijf of de grote van het bedrijf. Het zijn namelijk de medewerkers die deze continuïteit garanderen. Met deze medewerkers of hun leidinggevende moet je dus communiceren. Indien je oog heb voor hun zekerheden en onzekerheden, je als mens verdiept in hun situatie, je ze niet als a een nummer beschouwd die alleen geld voor je oplevert, dan loop je een goede kans dat ze loyaal naar je zijn. In heel de voorbereiding heeft Sanderink of niet gecommuniceerd of is volledig verkeerd ingelicht door Havenkamp en het nog oude zittende management van AINO. Want een belangrijk deel van de medewerkers wil niet mee. Tweede inschattingsfout is dat klanten geen contract hebben met een bedrijf wat failliet is en niet de verplichting hebben om een nieuw contract te sluiten met Centric. Ook hier is de communicatie achterwege gebleven. Wat dat aan gaat had het voor de medewerkers meer opgeleverd indien het doorstart scenario van Wiebe de Boer en consorten was gevolgd. De curator treft geen blaam. Hij is alleen geïnteresseerd in de hoogste bieder en een juiste afhandeling naar schuldeisers en het GAK. De twee miljoen Euro die Sanderink betaaldt heeft is vanuit het oogpunt van de curator gezien dus niet slecht.
Sanderink moet nu gewoon zijn verlies pakken. Hetgeen overigens alleen maar betekent minder winst op de totale deal. De medewerkers moeten gewoon kunnen werken waar ze willen werken. In deze tijden zijn zij zeker niet gebaat bij dreigbrieven en intimidatie waaraan Sanderink en zijn management zich nu schuldig aan maken. Nogmaals pak je zgn. verlies die veroorzaakt door je eigen foute inschatting en steek de hand in eigen boezem. Bovendien is ondernemen risico nemen. Tot nu toe alleen maar respect voor wat Sanderink heeft opgebouwd. De doorstart van AINO is een wat mindere deal geworden en gebleken. Voorlopige behoort Sanderink tot de top 100 rijkste mensen van Nederland. Voor de mensen die op straat zijn gezet of niet in aanmerking kwamen voor een Centric contract, ondanks dat zij tijden lang het geld verdiend hebben voor de AINO organisatie, is het behalen van die status, nu nog meer dan eens te voren, een lange weg.

jouw expertise ... Dit klopt al niet , welke expertise, de expertise van een opdracht hebben bedoelen ze. Er zijn , zo heb ik vernomen, maar 10 bankzitters meegegaan, en met moeite en dat waren mensen waaarvoor Centric waarschijnlijk een opdracht had maar geen mensen. Dus expertise is onzin. Je levert gewoon geld op als je voor centric tekent. Er liepen nog wel meer mensen met misschien wel beter expertise rond bij Aino waar misschen veel meer geld aan te verdienen was.
Punt twee, je hebt een concurentie beding met Aino , niet met Centric. Dat geld misschien wel voor de klant , maar zeker niet voor de werknemer. Die heeft namelijk nog geen contract met Centric getekend en kan dus NOOIT een concurentie beding met Centric hebben. Dus dat werknemers een boete kunnen krijgen is onzin., Sterker nog dit is bedreiging en rede om aangifte te doen hiervan. Ik zou de rechtsbijstand maar eens bellen als je zo'n brief hebt gehad. Ik denk dat 1 briefje van hun genoeg is om Centric te laten zwijgen. De klant mag vervolgens het contact verbreken omdat centric niet levert. , Centric heeft namelijk volgens contract , wat ze claimen overgnomen te hebben,. een leverings plicht, voldoen ze hier niet aan vervalt het contract. Niet voldoen aan de levering is aan de klant te bepalen. Zij kunnen ieder persoon die Centric aanbiedt weigeren, op welke grond dan ook. Het is simpel om iemand te weigeren omwille, zijn kennis, zijn mentaliteit of zelfs op grond van het niet klikken met de opdracht gever
Het wettelijke opzegtermijn van 6 weken is ook niet aan Centirc om te bepalen maar aan de curator , en die moet zich in dat geval aan het contract van de werknemer houden , waarin vervolgens hoogstwaarshcijnlijk 1 maand opzeg termijn staat.
De boete van 10.000 die gesteld wordt is een lukraak bedrag wat nergens op slaat. Waarop is dat bedrag gebaseerd ? Niet op de contracten van Aino met de mederwerkers
Dit lijkt trouwens een beetje op de praktijken van de bedrijf jurist van Aino. Ondoordacht, niet juridisch onderbouwd en knullig. Hebben ze die ook overgenomen ?
Kortom Centric is in paniek, merkt dat de overname zoals die gepland is niet wordt geaccepteerd door de medewers en vervolgens hun medewerking er niet aan verlenen.Ze gaan dreigen.., curator gefaald, Centric gefaald.
Advies aan meneer Sanderink :
Als je wilt dat medewerks voor je werken behandel je ze met respect. Zij verdienen het geld voor je. Sterker nog , je salaris, wat echt niet laag zal zijn, wordt betaald door de mensen die bij de klant zitten. Als dit de manier is waarop Centric met zijn mensen omgaat zijn ze misschien nog beter af in de WW dan met Centric als werkgever.
Ik zou volgende keer eens beter nadenken voordat dit soort acties worden ondernomen en juridische onderbouwing zoeken voor de dreigementen. En wees vooral niet verbaasd als de bal teruggekaatst wordt. Dit zijn namelijk dreigementen , zwart op wit, en kunnen denk ik als afpersing gezien worden. En ja dat is volgens de Nederlandse Wet strafbaar.

Lees en huiver!
Weer een typisch geval van ICT-management-maffia praktijken!
Zijn er juristen in de zaal die hier hun tanden eens in willen zetten?
(Voor de duidelijkheid... in een groot aantal arbeidscontracten staat niet eens een concurrentie-beding)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Houten, 17 oktober 2002
Betreft: Overname Aino door Centric
Beste collega,
Zoals je intussen hebt vernomen van onze fieldmanagers en van Mr. J. Westerhof, bewindvoerder van Aino, heeft Centric een aantal bedrijfsonderdelen van Aino NV overgenomen. Hoewel Aino BV en een aantal andere onderdelen failliet zijn verklaard, zijn de contracten met de klanten ongewijzigd overgegaan naar Centric.
Jouw expertise sluit perfect aan bij de activiteiten van Centric, waardoor jij ook een aanbieding hebt gekregen van Centric. Aangezien er juridisch sprake is van een overname van de contracten van Aino, gaan de contractsvoorwaarden, waaronder concurrentiebedingen en relatiebedingen, ongewijzigd over naar Centric en blijven dus bestaan richting klanten en medewerkers.
Wij hopen dat je na een zorgvuldige afweging komt tot een keuze die het best aansluit bij je persoonlijke wensen. Mocht deze keuze niet op Centric vallen, dan zullen wij deze keuze respecteren met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van 6 weken vanaf 3 oktober jl.. Echter, wij willen je er wel op wijzen dat Centric de commerciële contracten heeft overgenomen van Aino en dat het dus niet geoorloofd is om je huidige opdracht te continueren via derden of om in dienst te treden bij de opdrachtgever. Wij zullen zowel klanten als medewerkers houden aan het respectievelijke relatie- en concurrentiebeding op straffe van Euro 10.000,= boete per overtreding per dag.
Als je inmiddels gekozen hebt voor Centric, verzoek ik je dit schrijven als niet verzonden te beschouwen.
Wij vertrouwen erop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben, neemt dan contact op met je fieldmanager.
Met vriendelijke groeten,
Centric Holding

Gerard Sanderink
Directeur

Vandaag hebben de mensen die het Centric contract niet hebben getekend een dreigbrief ontvangen van dhr. Sanderink. En dan willen ze dat ik voor zo'n bedrijf ga werken?

Als het voor de werkgelegenheid een goede deal is met Centric, dan zou ik wel eens willen weten hoeveel mensen van Aino zelf (en dus niet de mensen die door Aino zijn ingehuurd!!) overstappen naar Centric.

Ze vergeten te melden dat Centric zich al eerder bij Aino had gemeld. Toen is er blijbaar niet hard genoeg aan getrokken, of vond haverkamp het bod van Centric te laag. Een andere mogelijkheid is geweest dat de hela gang van zake opgezet is om centric een betere deal te kunnen geven. Allemaal speculatie maar wel mogelijkheden.
Het zou mij niet verbazen dat in de deal van Centric Haverkamp ook ene graantje meepikt.
Als het bod zo goed is geweest , dat van Centric, dan wil ik wel eens weten hoe goed. 275 man van de ruim 600 mee naar Centric en de rest op straat, zo goed vind ik die deal niet. Maar dat is puur als werknemer.
Nou ja zonder duildeijk toelichting op straat zetten, het plan kant en klaar hebben als de zaak failliet gaat duidt een er op dat dit plan gemaakt is tijdens het proberen te redden van Aino. Is dat geen belangen vertrengeling ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.