Moderniseren GBA via startpakket onpraktisch

De GBA moderniseren door centraal voor de gemeenten een startpakket te ontwikkelen is 'geen praktisch uitvoerbaar idee'. Het zal in de praktijk meer problemen oproepen dan oplossen.

Dit vindt Het Expertise Centrum, dat daarmee een van de pijlers van de moderniseringsplannen onderuit haalt.
 
Het startpakket, voorgesteld door de Commissie-Snellen en overgenomen door de vorige regering, zou de flexibiliteit vergroten, de marktwerking bevorderen en de kosten verlagen. HEC gelooft in geen van die effecten. De verwachting was dat aanpassingen in de GBA beperkt zouden blijven tot het startpakket.
HEC bestrijdt dat. Zeker als de in de GBA vastgelegde gegevensset verandert, zullen ook wijzigingen moeten worden aangebracht in de aan het startpakket gekoppelde aanvullende modulen. Leveranciers van die modulen zullen een zelfde doorlooptijd nodig hebben als in de huidige situatie.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputablevan 11 oktober 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De reactie van Harrie Gooskens getuigt er van dat hij ons volledige advies niet heeft gelezen. Uiteraard is EAI bij ons bekend en dat is dan ook de reden dat wij ons in het advies zeer enthousiast hebben getoond over het principe van de dienstenbus (de basisgedachte achter EAI). Volgens ons zijn er echter betere wegen om dit principe in te voeren dan het Startpakket. De reactie is dus wat te kort door de bocht. Overigens komt Harry Gooskens wel de eer toe dat hij reeds geruime tijd geleden in een ingezonden brief in Computable wees op de mogelijkheden van EAI bij de modernisering van de GBA. Die reactie heb ik toen met veel belangstelling en grote waardering gelezen.

De E in expertise zou doen vermoeden dat deze club het Enterprise Application Integration concept ook heeft bestudeerd. Maar de reactie op de GBA moderniseringsplannen doet vermoeden dat deze experts hun vakliteratuur sinds 1999 niet meer hebben gelezen. Een GBA framework gebaseerd op de J2EE standaard hoeft geen open source te zijn. Daar kan het kabinet de nodige rechten en plichten aan verbinden, waar een eindgebruiker en een commercieel gebruiker zich aan moeten houden. PinkRoccade Civility kan dat framework prima hergebruiken om er een beter GBA-pakket van te maken dan Centric, of omgekeerd. Maar ook de toetredingsdrempel voor CGE&Y en Ordina is verlaagd, zij kunnen eindelijk een rol gaan spelen in de GBA markt. De J2EE standaards kunnen ook geen belemmeringen opleveren voor de integratie van andere gemeentelijke processen met de grote GBA-inwonerdatabase. Waar nodig legt de VNG een paar XML-afspraken vast waar iedereen zich aan moet houden. Net zoals bij de GFO's die dan plotseling wel gaan werken omdat niemand meer om de technische standaards heen kan, tenzij die partij het internet verloochent. Dat betekent dat de ERP strategie van PinkRoccade Civility en Centric veel te laat is ingezet, tenzij HEC hen nog een paar reddingsboeien toewerpt zoals met deze reactie op het GBA startpakket. Maar HEC betekent toch niet Historisch Expertise Centrum?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-11T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.