Chambers voorzichtig over herstel ict-sector

Hoe optimistisch van aard Cisco-topman John Chambers naar eigen zeggen ook is, over de vooruitzichten van een spoedig economisch herstel in de ict laat hij zich alleen in voorzichtige bewoordingen uit.

"Iedereen is het er over eens dat we moeten rekenen op een langzame, maar zekere verbetering. Vanaf wanneer, dat weet niemand zeker". Veel verder wil hij tijdens het bezoek aan het nieuwe kantoor van zijn bedrijf in Amsterdam niet gaan: Cisco zit als beursgenoteerde onderneming in een periode van radiostilte voor de aanstaande publicatie van de kwartaalcijfers.
 
Maar "bedrijfstakken als de detailhandel, de gezondheidszorg en de publieke sector doen het thans goed. Dus mag je verwachten dat die sectoren over een maand of zes gaan investeren in kapitaalgoederen en dus in ict".
 
Chambers kijkt met veel belangstelling naar de sector van de industriële productie en met name naar de kleine en middelgrote ondernemingen daarin. "Die liepen voorop bij de neergang, en zullen dus ook voorop lopen bij het inzetten de van de groei." De industriële sector was stabiel "in het vorige kwartaal, vanzelfsprekend".
 
Over de toekomst van Cisco zelf is Chambers ronduit optimistisch. De productiviteit groeide het afgelopen jaar met 22 procent, en met een beurswaarde van tachtig miljard dollar is de onderneming ruim viermaal groter dan de elf grootste concurrenten bij elkaar. De opgebouwde schatkist van 21 miljard dollar gebruikt Chambers om de komende tijd uitstaande Cisco-aandelen op te kopen (vijf miljard), meer operationele leases aan de klanten te gunnen en de orderportefeuille wat minder afhankelijk te maken van pieken en dalen.
 
En natuurlijk ook om nieuwe overnames te doen. "We zijn van een router-bedrijf uitgegroeid tot een switch-bedrijf. Nu gaan we ons versterken in nieuwe segmenten als data-opslag, IP-telefonie, video, beveiliging,optical metro enmetro ethernet." Chambers heeft recent afgezien van verlenging van een overeenkomst met Dell over switches en routers. "Michael gaat een goede concurrent van ons worden". Bang is hij niet voor Dell; daarvoor is een aanbieder in de netwerkbedrijfstak te zeer afhankelijk van goede support en "veel eigen R&D". Of Dell van onderaf (bottum-up) de bedrijfstak inkruipt? "Laten we eerst maar eens kijken hoe Dell het op die bodem gaat doen, nietwaar? Voorlopig zijn wij twee keer zo productief als al onze concurrenten."
 
Dat de campus van Cisco in Amsterdam Zuid-Oost sinds de aanvang van de bouw zoveel in omvang is afgeslankt, deert Chambers niet. "De strategische keus vóór Nederland blijft, gebaseerd als die was en is op onderwijs, infrastructuur en de taalbeheersing hier. We hebben alleen de omvang van ons personeelsbestand en dus van de campus aangepast aan de forse daling van onze omzet".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-21T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.