Onderzoeksprojecten Lucent op de tocht

Lucent is in Nederland bij diverse onderzoeksprojecten betrokken. Het werkt aan een glasvezelnetwerk voor het astronomisch kenniscentrum Astron. Bij de TU Eindhoven heeft het een laboratorium voor onderzoek naar nieuwe generatie optische netwerken. De gevolgen van de sluiting zijn nog onduidelijk.

Jack Verhoosel, technisch manager bij de Optical Networking Group van Lucent, is somber gestemd over de onderzoeksprojecten waar zijn bedrijf bij betrokken is. Verhoosel is projectleider van Retina, een onderzoeksproject dat de geplande kilometers omspannende telescoop van Astron van een nieuw optisch netwerk moet voorzien. De honderden antennes leveren zo'n grote gegevensstroom op dat de huidige 10 Gbps-technologie niet voldoet.
 
Samen met de TU Eindhoven onderzoekt Lucent de mogelijkheden van 40 Gbps-glasvezelverbindingen via één kleur. Een volgende stap in het onderzoek zou zijn om deze capaciteit met nieuwe technieken per kleur op te schroeven tot 160 Gbps. Door meerdere lichtgolven in een glasvezel aan te spreken moet deze technologie in de toekomst de nu nog theoretische bandbreedte van 4,5 Tbps kunnen bereiken.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 1 november 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.