Netware nog sterk in non-profit Nederland

Het netwerkbesturingssysteem Netware van Novell doet het nog altijd goed in de Nederlandse non-profit sectoren overheid, onderwijs en gezondheidszorg. Dit blijkt uit het ICT Navigator-rapport van Comstruction.

De opmars van Microsofts besturingssystemen Windows NT Server 4.0 en Windows 2000 Server is bij non-profit bedrijven dan ook minder sterk dan in de commerciële markt. Deze twee besturingsystemen zijn samen met Netware wel de drie grootste besturingssystemen.
 
Comstruction (http://www.comstruction.nl/) stelt dit op basis van zijn Computer Profile-onderzoek onder ruim 10.000 bedrijven dat in september dit jaar plaatsvond. Netware heeft een marktaandeel van 39 procent in de onderwijssector, alwaar Windows NT Server op 52 procent zit en Windows 2000 op 17 procent.
 
Voor de overheidssector ligt dit op respectievelijk 31, 54 en 12 procent. In de gezondheidszorg is dit respectievelijk 39, 50 en 12 procent. Op de totale Nederlandse markt heeft Netware een aandeel van 20 procent, terwijl NT Server 44 procent heeft en 2000 Server 10 procent.
 
Nederland telt 7831 bedrijven met meer dan vijftig werknemers die servers gebruiken. Deze ondernemingen vertegenwoordigen 93,5 procent van alle bedrijven, ten tijde van het onderzoek dat in september plaatsvond. Dit percentage is nog duidelijk aan het groeien, aldus Comstruction. In maart 2001 lag dit nog op 89,5 procent.
 
Daarnaast groeit ook het aantal servers per bedrijf. Dit was in maart vorig jaar nog 4,5 machines per bedrijfsvestiging, maar ligt nu op 5,5 servers. Het totale aantal servers is in die periode toegenomen van 43.000 naar 59.000 stuks.
 
Comstruction constateert dat het aantal geautomatiseerde werkplekken niet navenant is toegenomen. Het concludeert dat er bij bedrijven dus minder behoefte is aan zware servers die veel werkplekken tegelijk bedienen. Waarschijnlijk komt er een behoefte aan meer serveronderhoud en betere hulpmiddelen daarvoor, met name in het mkb.
 
De trend die in de tweede helft van negentiger jaren is ingezet naar meer centralisering van it-infrastructuren is dus niet noodzakelijk te koppelen aan een verlaging van het fysieke aantal servers binnen organisaties, stelt de onderzoeker in het ICT Navigator-rapport.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Marktaandeel is een verwarrend begrip (voor sommigen), in dit geval wordt in het door Comstruction verzonden persbericht gesproken over penetratie van deze omgevingen. De penetratie kan ver boven de 100% uitkomen, daar een bedrijf meer dan 1 netwerk-omgeving kan hebben. Er zijn ook immers meer huizen in Nederland, dan dat er gezinnen zijn ... het fenomeen "2e huis" is alom bekend.
Voor marktonderzoek deskundigen een overbodig betoog. Voor anderen deze extra uitleg.

'Netware heeft een marktaandeel van 39 procent in de onderwijssector, alwaar Windows NT Server op 52 procent zit en Windows 2000 op 17 procent.'
Samen maar liefst 108 %. Zo zie je maar: de markt is altijd groter dan je denkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.