Vakbond De Unie tegen Getronics-ontslagen

Vakbond De Unie is niet te spreken over de door Getronics aangekondigde reorganisatie waarbij 1400 ontslagen vallen. De vakbond is niet ingelicht over de winstwaarschuwing en ontslagen.

De Unie verklaart verbolgen te zijn over dit feit. Bestuurder Babet Hendriks wil snel opheldering van de dienstverlener. "Alleen het feit dat vakorganisaties over zo'n omvangrijke aankondiging via de pers worden geïnformeerd is al een reden om een pittig gesprek te hebben." De twee hadden al een cao-overleg gepland voor 18 november.
 
Bovendien meent de bond dat de door Getronics aangekondigde maatregelen te ver gaan. "De Unie beseft dat ook Getronics niet ontkomt aan kostenreductie, maar deze maatregelen zijn naar onze mening overtrokken", zegt Hendriks. De Unie schat dat in Nederland ongeveer 300 banen op de tocht staan.
 
"De indruk ontstaat dat Getronics de negatieve sentimenten in de ict-branche misbruikt om over de rug van de medewerkers de aandeelhouders tevreden te stellen." De vakbond wijst erop dat de reorganisatie, die volgens Getronics ongeveer 45 miljoen euro gaat kosten, wordt aangekondigd terwijl het bedrijf wel winst draait.
 
Overigens lijkt het buitenspel laten van vakbonden in toenemende mate populair te worden in de huidige economische malaise, die met name de ict-sector hard raakt. Eerder dit jaar (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d38jb2fq.htm) voerde de Nederlandse directie van HP/Compaq al gesprekken met de ondernemingsraden van beide bedrijfsdelen over 325 ontslagen. Daarbij waren de vakbonden niet betrokken.
 
Directie en woordvoerders van 'het nieuwe HP' spraken van een constructief overleg met de bonden en zagen dus geen noodzaak de vakorganisaties erbij te halen. De toegevoegde waarde van de vakbonden zou verwaarloosbaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ondernemingsraden hebben vaak een betere inschatting van de sentimenten die bij een bepaald bedrijfsonderdeel leven t.a.v. arbeidsvoorwaarden. Bonden sluiten in hun deals (sociale plannen enz.) onder het mom van de grootst gemene deler. Ook als deze niet altijd voor de hand liggend is. Gevolg is dat iedereen voor zijn gevoel iets moet inleveren bij dergelijke afspraken. OR-en hebben met een ander soortige balans in ieder geval voor hun doelgroep dan toch 'meer' bereikt.
Daarnaast ontbreekt een drukmiddel - immers, NS medewerkers die staken treffen ook met name de reizigers en niet meteen de NS. Dit nog los van het feit dat een sanctie van de bonden de gehele branche zou moeten treffen. Het moet werkgever overstijgend zijn: als er gestaakt dient te worden dan alle ICT bedrijven plat. Niet 'de een zijn dood....'.

Getronics heeft weer een ontslag ronde aangekondigd
Beste collega,

Op 25 september 2009 hebben we een adviesaanvraag ingediend bij de Ondernemingsraad van Global Services voor een wijziging van het organisatiemodel binnen onze Operations-organisatie. Deze reorganisatie is aangekondigd in de adviesaanvraag voor de personeelsreductie in maart 2009 en heeft effect op het aantal arbeidsplaatsen binnen de units Remote en Custom.

Nieuw organisatiemodel
In de pilot bij Remote hebben we de afgelopen maanden een nieuw organisatiemodel getest waarbij we in Technology Teams, in plaats van in klantenteams werken. Zo gaan we voor de pilotklanten over naar een klantonafhankelijke aanpak, op basis van gelijksoortige technologie. Zoals aangekondigd in mijn e-mail van 24 juli 2009 geven de resultaten van deze pilot aanleiding om dit organisatiemodel verder door te voeren binnen Operations. Niet alleen binnen Remote, maar ook binnen Custom. Door de bedrijfsmodellen van beide units beter op elkaar af te stemmen kunnen we grote synergievoordelen realiseren. Dit is een volgende fase in de stapsgewijze organisatieverandering die we in januari gestart zijn onder de noemer ?WMS 2009?. Uiteindelijk doel is technisch hoogstaande beheerdiensten te kunnen realiseren, waarbij we zoveel mogelijk standaardiseren en automatiseren.

De nieuwe werkwijze zorgt ervoor dat we ons werk effici?nter kunnen doen, waardoor we minder arbeidsplaatsen nodig zullen hebben voor hetzelfde werk. Op basis van deze reorganisatie zullen binnen de Operations-units Remote en Custom in totaal 119 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Daarnaast volgt uit de kanteling van het organisatiemodel dat Eindhoven en Beek afgestoten worden als locatie voor Remote. Rotterdam vervalt als locatie voor Remote ?n Custom. In veel gevallen zullen medewerkers werkzaam op deze locaties hun werk naar een van de overgebleven kernlocaties volgen.

De adviesaanvraag die we hebben ingediend bij de OR hebben we gepubliceerd op onze teamsite. Pas na het advies van de OR en het overleg met de bonden kunnen we meer duidelijkheid geven over de individuele gevolgen van deze reorganisatie. Medewerkers die door deze reorganisatie boventallig worden, vallen onder het Sociaal Plan van Getronics.

Verbetering noodzakelijk
Zoals eerder toegelicht, moeten we onze organisatie veranderen om effici?nter te kunnen werken en een hogere kwaliteit te leveren. Een sterke verbetering van onze kwaliteit en productiviteit is noodzakelijk om onze organisatie staande te houden in de huidige veranderende markt en daarna onze activiteiten structureel winstgevend te maken. De bezuinigingsmaatregelen die we begin dit jaar hebben genomen waren onontkoombaar, maar met alleen bezuinigen redden we het niet. Met een aanpassing van het organisatiemodel, de nieuw in te voeren service management tooling en de klantverbeteracties die we al nemen, zetten we nu grote stappen de juiste kant op. Maar we hebben nog heel veel te doen.

Na de personeelsreductie die we al hebben doorgevoerd, zal deze reorganisatie weer impact hebben op onze organisatie. Het is pijnlijk dat het opnieuw het verlies van arbeidsplaatsen betekent. Het gaat veel van ieders flexibiliteit vragen, daar ben ik me van bewust. Alleen op deze manier kunnen we er echter voor zorgen dat we de high performance organisatie worden die we willen zijn. Door de omvorming van onze organisatie dit jaar, kunnen we in 2010 vanuit een goede startpositie weer stappen verder vooruit maken.

Vervolg adviesaanvraag
We willen het advies van de OR en het overleg met de bonden afwachten voordat we als directie een besluit nemen over de reorganisatie. We streven ernaar de uitvoering van de reorganisatie in november te kunnen afronden. Zodra er nieuws is, informeren we je zo spoedig als mogelijk en we houden je op de hoogte van de vervolgstappen in het proces. Houd hiervoor ook de berichtgeving en het Q&A-overzicht op onze teamsite in de gaten. Eerder gepubliceerde informatie over de aanpak van de pilot bij Remote vind je onder het menu-item ?WMS 2009?.

Vragensessies
Bijgaand ontvang je een document waarin het hoe en waarom van de reorganisatie van WMS Operations uitgelegd wordt. Volgende week bezoek ik samen met Wout Kok en het management van Remote en Custom de locaties van beide onderdelen. Dit doen we om jullie persoonlijk een toelichting te kunnen geven en vooral om vragen te beantwoorden over de adviesaanvraag en reorganisatie. Vandaag ontvangen alle medewerkers van Remote en Custom per e-mail informatie over de data en tijdstippen van deze bijeenkomsten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.