Nuon en Essent willen uitbesteden

De nutswereld raakt in de ban van uitbesteding. Nuon wil zijn werkplekbeheer buiten de deur laten uitvoeren. Essent schrijft begin 2003 een aanbestedingsprocedure uit.

Uitbesteding van ict in de nutssector komt langzaam op gang. Bekende voorbeelden zijn de verkoop van de it-dochter Automatiseringscentrum Nutsbedrijven (ACN) van Eneco aan Atos Origin (2000) aan en Computercentrum Waterbedrijven (2001) aan Pinkroccade. De liberalisering en kostenoverwegingen vormen voor Nuon en Essent de belangrijkste reden om uit te besteden.
 
Uit een Europese aanbestedingspublicatie blijkt dat Nuon het werkplekbeheer wil uitbesteden dat nu nog door Nuon ICT wordt gedaan. In totaal gaat het om zevenduizend werkplekken, verdeeld over zestig locaties. Er zullen tussen de 65 en 110 automatiseerders moeten overstappen naar het automatiseringsbedrijf dat de aanbesteding wint. Een woordvoerster van Nuon zegt dat het nutsbedrijf om zijn concurrentiepositie te versterken onderzoekt hoe het bedrijfsbreed op de kosten kan besparen. Dat kan, zegt zij, door contracten met externe leveranciers (ook niet-ict) te beëindigen of kostenefficiënter te werken door bedrijfsonderdelen uit te besteden. Over de contracten meldt ze dat er pas op de plaats is gemaakt met diverse, niet bedrijfskritische it-projecten. Welke dat zijn en hoeveel leveranciers daarvan de dupe zijn, wil ze niet zeggen. Wel vindt ze het aannemelijk dat Accenture verder mag bouwen aan de veelbesproken, want moeizame invoering van het Sap-systeem.
 
Een van de partijen die meedingt naar het werkplekbeheer, is automatiseerder én strategische partner EDS. "Onze contracten staan niet ter discussie", aldus een woordvoerder. Sander van 't Noordende, partner bij Accenture, zegt dat zijn bedrijf momenteel onderzoekt of het mee wil doen aan de aanbesteding. Op de vraag of ook de contracten van Accenture zijn opgezegd, antwoordt hij: "Nuon is voor ons een belangrijke klant en we gaan er vanuit dat het een belangrijke klant blijft." Een andere kanshebber om het werkplekbeheer over te nemen, is Atos Origin. De Nederlandse directeur Wilbert Kieboom zegt dat zijn bedrijf altijd naar interessante opdrachten kijkt.
 
De liberalisering en oplopende kosten zetten het in Noord- en Zuid-Nederland opererende energiebedrijf Essent aan verdere uitbesteding van zijn automatiseringsprocessen tegen het licht te houden. Aanpassingen aan it-systemen, nodig voor de liberalisering van de energiemarkt, pakken duur uit. Daarnaast loopt het contract met Pinkroccade, dat onder andere het it-beheer van de regio Noord van Essent uitvoert, in 2004 af. Een studie, uitgevoerd op last van de hoofddirectie, beveelt partiële uitbesteding van it-onderdelen binnen het concern aan. Een aanbestedingsprocedure voor uitbestedingsopdrachten wordt begin volgend jaar verwacht, aldus een bron binnen het bedrijf.
 
Essents backoffice, geleverd door SAP, is een onderdeel waarvoor het concern uitbesteding overweegt. Essent verzorgt het beheer van dit platform nu zelf met behulp van een aantal externe krachten. Accenture gooit de hoogste ogen voor het binnenslepen van deze opdracht. De dienstverlener begeleidt nu al de implementatie van SAP bij Essent. Daarnaast beheert Accenture ook de SAP-backoffice van Nuon. Deze activiteit is ondergebracht in de dochteronderneming Efactory.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-14T00:00:00.000Z Rik Sanders / Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.