VPN staat nog in de kinderschoenen

Vpn-technologie (virtual private networks) speelt een marginale rol. Het zijn vooral grotere organisaties die hiervoor kiezen. Zij gebruiken vpn om op een veilige en kosteneffectieve manier medewerkers en netwerken buiten het bedrijfspand te bereiken.

Deze technologie heeft in Nederland nog een bescheiden rol afgezet tegen andere netwerktechnologieën zoalsframe relayen isdn.
Uit de ICT Navigator van Comstruction, een lopend onderzoek naar de in gebruik zijnde ict infrastructuur bij het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt dat een kleine 4 procent van alle bedrijven met vijfhonderd medewerkers of meer de technologie gebruikt voor de opbouw van hetwide area network.
Bij kleinere bedrijven speelt vpn nog een te verwaarlozen rol. Wel is de technologie in opkomst. Dat is ook één van de uitkomsten van het rapport ''Ip vpn hardware and software markets in Europe" van het Britse onderzoeksbureau Frost en Sullivan.
Werd er in dit marktgebied in heel 2001 428 miljoen euro omgezet, tegen het einde van dit jaar verwacht het bedrijf op grond van informatie van fabrikanten van vpn-apparatuur een groei tot 618 miljoen euro.
In 2006 moet dit cijfer uitkomen op 1,2 miljard euro. Het onderzoeksbureau verwacht veel van vpn's; het zal internet een nieuwe draai geven: door encryptie kan bedrijfsinformatie op een veilige manier via relatief goedkope internetinfrastructuur gedeeld worden met bronnen buiten het netwerk.
Toch ziet Frost en Sullivan aspecten die verdere groei van vpn de komende tijd kunnen tegenhouden. Internet staat niet bekend als een betrouwbaar medium. Vpn-technologie moet zich verder bewijzen voordat potentiële gebruikers overtuigd zijn. Vooral bij toepassing op laptops vormt het een mogelijke bedreiging, omdat kwaadwillenden via een vpn-verbinding rechtstreeks het bedrijfsnetwerk op kunnen. Daarnaast gaan de prijzen van een veiliger alternatief, huurlijnen, nog steeds naar beneden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.