Universiteiten bundelen ict-onderzoek

De drie Nederlandse technische universiteiten brengen vanaf 22 maart hun ict-onderzoek onder in het Netherlands Institute for Research on ICT (NIRICT). Tijdens het kick-off event van dit instituut opent ook het eerste Centre of Excellences, Centre for Dependable ICT Systems, haar deuren.

Het NIRICT brengt meer dan 1200 mensen en 70 leerstoelen samen. Het instituut is goed voor een omzet van 70 miljoen euro per jaar. Het instituut heeft een aantal doelen geformuleerd. "Om op Europees niveau als Nederland wat te kunnen betekenen moeten we onze krachten bundelen. Ook willen we als internationaal aanspreekpunt fungeren voor bedrijven en andere kennisinstellingen", aldus wetenschappelijk directeur Peter Apers.

Het eerste ict-centre is het Centre of Dependable ICT Systems (CEDICT). Van de 50 miljoen euro die de drie TU's onlangs kregen voor gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek, gaat 12 miljoen naar dit centrum. "Het komt niet zelden voor dat de dvd-recorder opnieuw gereset moet worden vanwege een fout in de software. Voor dit soort fouten in software schamen wij ons. We willen de betrouwbaarheid van software vergroten", zegt Apers. Het eerste centre gaat over ict dependability, omdat het vanuit de visie van het NIRICT een erg belangrijk onderwerp is.

In de Strategische Research Agenda van het NIRICT wordt aan een zestal onderwerpen samengewerkt. Dat zijn de onderwerpen broadband, computernetworks, ambient intelligence (o.a. sensornetwerken), security, multimedia en interactie en enterprise information systems. Daarnaast start het NRICT 3 gezamenlijke research labs: LaQuSo (software), Design Lab en het Smart Environments Lab.

Volgens Apers is het instituut erg belangrijk voor Nederland. "Ook vanuit de signalen die ik krijg, hoor ik dat het belangrijk is dat er een duidelijke partner is op het vlak van ict wetenschappelijk onderzoek." Er wordt al een jaar aan de voorbereiding van het NIRICT gewerkt. "Het is niet makkelijk om 1200 mensen samen te brengen. Dat zijn processen die tijd nodig hebben. Maar ik denk dat we nu, met de opening van het eerste centre, een mooi startpunt hebben".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Heel goed en interessant initiatief. Hoe kunnen andere universiteiten en hogescholen deelnemen aan dit initiatief en van de resultaten c.q. bevindingen van de NIRICT gaan profiteren?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-23T11:53:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.