Werkgevers zoeken schaap met vijf poten

Bij de zoektocht naar nieuwe ict'ers stellen werkgevers hoge eisen aan de nieuwe werknemer. Ondanks het tekort zijn bedrijven niet van plan deze eisen naar beneden bij te stellen.

"Veel bedrijven roepen dat ze wel duizend mensen extra kunnen aannemen. Er wordt wel hard geschreeuwd, maar bedrijven zoeken heel specifieke functies. Werkgevers zoeken te star", zegt Ramon de Meijer, manager bij recruitmentbureau Michael Page IT. Deze specifieke functies zijn vaak lastig in te vullen. Toch merkt De Meijer dat bedrijven hun eisen niet bijstellen als die specifieke ict'er niet gevonden wordt. Werkgevers blijven vasthouden aan eisen die in de vacature gesteld worden.

Ook Vikram Kapoor, managing partner van het staffingbureau iSense, vindt dat bedrijven erg hoge eisen stellen. "Ze zoeken vaak het schaap met vijf poten. Als recruiter wil je de functie tot reële proporties terugbrengen en er twee poten vanaf zagen." Hij ziet bedrijven aan het begin vasthouden aan de eerder gestelde eisen. "Als er echter een paar weken voorbij gaan en ze merken dat er geen kandidaten komen, dan gaan ze de eisen wel bijstellen", zegt Kapoor. Dat zijn vooral de eisen op het technische inhoudelijke vlak. De wensen over de persoon zelf worden niet bijgesteld.

De Meijer vraagt zich af hoe groot het tekort is als bedrijven vast blijven houden aan de hoge eisen. "Je zou zeggen dat ze ook met minder genoegen zouden nemen als de vraag heel nijpend is". Toch vindt De Meijer niet dat de bedrijven meteen de eisen moeten laten vallen. "Organisaties moeten hun eisen op kennis of ervaring bijstellen, dit is makkelijk te ontwikkelen. Echter nooit op persoonlijkheid of competenties, omdat deze niet of moeilijk te ontwikkelen zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kan dit ook uitleggen als werkgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten; we zoeken een specialist dit-en-dat-en-zus-en-zo .. en graag n persoon. Die zis er niet; vroeger (opa verteld) was dat nog te doen, maar producten zijn nu zo divers en complex dat dat nauwelijks te behappen is, mits je er nog een sociaal leven op na wilt houden.

Michel de Rooij heeft helemaal gelijk. Neem mijzelf nou. Ik ben het levende bewijs. Jarenlang breed opgeleid geweest. Nu de producten de breedte ingaan, moet ik mijn kennis van producten inkrimpen. Het is te veel, te snel, te zwaar. Ik ben o.a. Beta Tester bij MS, doe op dit moment Longhorn Server - het product belooft heel wat. MS probeert de markt te 'blijven veroveren' - maar de stof die nodig is, is 4 keer zo veel dan NT4.0 of 3x zo veel dan Windows 2000 dan wel 2x zo veel als Windows Server 2003. Zelf deed ik 3 jaar geleden support voor zo'n 5 tot 4 Platformen, dat is nu afgeslankt naar 3. Dit alleen omdat de kennis voor deze producten, en dus ook de eisen voor de kennis, steeds groter en zwaarder wordt. Tja, mensen willen steeds meer voor minder, en het moet sneller en beter....

Om de uitdaging van de huidige arbeidsmarkt het hoofd te bieden hebben we bij Avanade, joint venture van Microsoft en Accenture, niet onze eisen, maar onze aanpak veranderd. We zoeken potentie medewerkers op, nog voordat ze zelf op zoek gaan naar een baan. We richten ons daarbij op hogescholen en universiteiten. Dit doen we door een compleet programma van gastcolleges, stage-/afstudeeropdrachten en uitdagingen voor de echte toppers te bieden. Wij participeren actief in de wereldwijde programmeerwedstrijd, de Microsoft Imagine Cup.

Verder reizen we met de Avanade frietkraam naar 10 IT-opleidingen in Nederland. Daar krijgen studenten een gratis zakje friet in ruil voor hun e-mailadres. Zo leverde het bezoek door deze actie aan Hogeschool Zuyd in Heerlen ruim 150 IT-gerelateerde contacten op. Deze studenten kregen vervolgens een e-mail met de link naar de actiesite (www.hongerige-ITers.nl). Als deze IT-studenten zich na hun afstuderen verder willen ontwikkelen en openstaan voor de nieuwste Microsoft Technologie dan kunnen wij ze op de juiste manier begeleiden en trainen binnen de organisatie.

Andre Huizing, General Manager Avanade Nederland

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-24T09:50:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.