Belgisch Gimv ziet brood in Nederlandse ict

De Belgische investeringsmaatschappij Gimv zoekt Nederlandse ict-bedrijven om in te investeren. Het bedrijf leed in Nederland tijdens de internethype grote verliezen, maar probeert het nu opnieuw. "De Nederlandse markt vertoont veel creativiteit."

Investeringsmaatschappij Gimv hoopt dit jaar nog een stuk of vijf pareltjes in de Nederlandse ict-sector te vinden om in te investeren. Dat zegt Elderd Land. Hij is, na een loopbaan bij ABN Amro Capital en KPN, verantwoordelijk voor de Nederlandse investeringen van Gimv. "Ik ben heel enthousiast over de Nederlandse ict-markt. Die toont veel creativiteit. Het ondernemerschap is aanzienlijk toegenomen. Een voorbeeld zijn de spin-offs rond Delft en Eindhoven." De Gimv-chef geeft echter ook een kleine waarschuwing af: "Veel bedrijven moeten zich beter focussen. Je moet je richten op een krachtige afzetmarkt met een sterke markt in het thuisland, zoals het bedrijf Human Inference."

Gimv nam met de Franse investeringsmaatschappij Iris Capital een maand geleden een meerderheidsbelang in crm-producent Human Inference in Arnhem. Dit bedrijf boekt al succes en heeft een omzet van tien miljoen euro. Land: "Hier zie je het voordeel van een sterke Nederlandse thuismarkt met grote banken, telecombedrijven en verzekeraars. Vele daarvan zijn klant voor Human Inference en dat is een ideale basis voor exportgroei. Inmiddels boekt het mooie orders in Duitsland. Onze toegevoegde waarde is het netwerk van mogelijke partners voor Human Inference in Frankrijk en Engeland."

Dat is wat Gimv volgens Land het liefst doet: voor een langere periode in een bedrijf blijven en strategisch ondersteunen. Helaas roept elk investeringsbedrijf dat tegenwoordig, ook al gaat het ze om de winst. Land: "Uiteraard stappen we eruit als we er goed aan kunnen verdienen, maar in principe stappen we in voor langere tijd."

In Nederland ging er drie miljoen euro van Gimv naar Xanadu Wireless, maker van chips voor draadloze communicatie over korte afstanden, via onder meer de Zigbee-standaard. "Dit bedrijf profiteert van het sluiten van r&d-vestigingen door Lucent en Ericsson in Nederland, waardoor een aantal kundige mensen beschikbaar kwamen", zegt Land. 3Mensio in Bilthoven maakt met behulp van Gimv-geld 3D-software voor medische analyses op pc-schermen van complexe datastructuren van MRI en CT-scans. De zeer veel belovende onderneming kreeg de Broos van Erp-prijs in 2005 en boekt inmiddels internationaal orders.

Recent blijkt de investering in de Belgische maker van umtskaarten Option een schot in de roos. Dankzij wederverkoop door partijen als KPN, Vodafone en AT&T wordt een marktaandeel van 80 procent gehaald. De omzet steeg van 25 naar driehonderd miljoen euro en de Gimv-investering van zes miljoen bracht vijftig miljoen op. Destijds nog was het bedrijf eigendom van de Vlaamse overheid, inmiddels is het beursgenoteerd en verdient het geld. De Vlaamse kabelaar Telenet en mobiele aanbieder Mobistar (van Orange) leverden Gimv samen meer dan 350 miljoen euro op.

Met investeringen in YourNews, een online nieuwsdistributeur en Tryllian, maker van agent-software, liep het begin deze eeuw voor Gimv verkeerd af. Beide dotcombedrijven bezorgden Gimv een flink verlies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gimv gaat het erg goed doen in 2007 100%.
Het gaat een verdubbelde winst maken t.o.v. de achterliggende jaren.
Het aandeel kan eind van het jaar wel eens op 60 euro staan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-21T11:44:00.000Z Peter Olsthoorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.