Internet van invloed op licentiekosten

Het wereldwijde web schept een nieuw probleem voor gebruikers en leveranciers van databases. Uit de Unix-wereld stamde de gewoonte om per gebruiker een bedrag aan licentiekosten te betalen aan de eigenaar van de software, in dit geval de database-fabrikant.

Nu deze fabrikanten koppelingen bouwen tussen Internet en de databases is het aantal gebruikers nauwelijks meer in de gaten te houden. Daarom gaan, speciaal voor deze toepassing van databases, de meeste fabrikanten terug naar voorbije tijden. De licentiekosten worden weer bepaald aan de hand van de capaciteit van de server, waarbij het aantal gebruikers er niet meer toe doet. Eén van de eerste leveranciers die deze politiek invoert, is Sybase.
Voor gebruikers betekent dit een interessante nieuwe mogelijkheid. Bij aanleg van een intern Internet - een zogenoemd intranet - is te kiezen uit twee betaalsystemen. Enerzijds het betalen per gebruiker, anderzijds betaling naar gelang de geïnstalleerde server-capaciteit. Met name in grote ondernemingen kan dit laatste een interessant alternatief zijn. Vaak is het aantal gelijktijdige gebruikers van een applicatie niet zo groot, terwijl toch voor iedereen betaald moet worden. Hoewel de server niet zo groot is, liggen de licentiekosten hoog. Met de intranet-optie moet het in dergelijke gevallen mogelijk zijn deze kosten omlaag te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.