Complete PC op één stuk silicium

Texas Instruments is erin geslaagd ongeveer 125 miljoen transistoren op één chip te persen en dat is bijna twintig keer zoveel als op de huidige generatie micro-processoren.

Het bedrijf heeft daarmee een mijlpaal gezet in de chip-fabricage. Het is nu mogelijk om een complete PC met 16 MB geheugen, inclusief alle perifere chips onder te brengen op één stuk silicium. Bovendien halveert het bedrijf met de toegepaste techniek, TI Timeline Technology genaamd, de procestechnologie naar 0,18 micron; dat is bijna de helft kleiner dan waarmee de huidige generatie Pentium processoren gefabriceerd wordt.
De Timeline Technology geeft ontwerpers de nodige fysieke ruimte in hun ontwerpen. Ze kunnen gemakkelijk componenten samenvoegen zonder de zorg dat de chip-capaciteit overschreden wordt. Een ander voordeel van de nieuwe technologie is het lage stroomverbruik. Een chip gebaseerd op Timeline Technology is in staat om op 500 MHz te werken bij een voedingsspanning van slechts 1,8 volt. Chips die op 100 MHz werken, vragen een voedingsspanning van slechts 1 volt. Dat schept enorme mogelijkheden voor apparatuur voor mobiele communicatie. De batterijen kunnen kleiner en lichter worden, ofwel de werkduur is aanzienlijk langer. De nieuwe chip-technologie verlegt volgens TI de horizon voor ontwerpers en opent de weg naar futuristische apparaten zoals de broekzak-computer en geavanceerde horloges.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.