Managed hosting door True

CWI bouwt tools voor 'datamining'

 

Op initiatief van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) start een aantal Europese onderzoeksinstituten en bedrijven een onderzoek naar 'datamining'.

De Europese Commissie stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Het onderzoeksproject Keso (Knowledge Extraction for the Statistical Offices) gaat drie jaar duren en moet een aantal nieuwedatamining-produkten opleveren. De produkten worden op de markt gebracht door Data Distilleries, een spin-off van het CWI. Naast het CWI participeren de Duitse zusterorganisatie GMD en de Universiteit van Helsinki in het project. Het CBS, Tilastokeskus (het Finse CBS), het Duitse bedrijf Infratest Burke en het Griekse statistiekbureau gaan de toepasbaarheid van de produkten in de praktijk testen.
Volgens projectleider dr Arno Siebes, werkzaam op het CWI, is het de bedoeling een "inductieve querytaal voor datamining bovenop SQL en ODBC" te ontwikkelen. Daarbij wordt voortgebouwd op de resultaten van een eerder onderzoek dat heeft geleid tot de datamining-tool Datasurveyor, waarvan de eerste versie binnenkort door Data Distilleries wordt uitgebracht. Begin volgend jaar zal een nieuwe versie van Datasurveyor klaar zijn, zodat de verschillende statistiekbureaus met de praktijktesten kunnen beginnen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/202501). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


Partnerinformatie
 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×