Utrecht bouwt tekstverwerker hiërogliefen

De Universiteit Utrecht heeft een tekstverwerker ontwikkeld voor het uitwisselen van hiërogliefen. Het Centrum voor Computerondersteund Egyptologisch Onderzoek noemt digitalisering van onschatbare waarde voor Egyptologisch onderzoek.

De nieuwe tekstverwerker bevat nu zo'n 4700 tekens. In totaal zijn er waarschijnlijk 8000 à 10.000. Aanvankelijk werden hiërogliefen met de hand getekend en daarna voor boeken in lood gezet.
Voor objecten in musea ontwierp het Utrechtse centrum een soort digitaal paspoort, waarin naast een 'pasfoto' een gestandaardiseerde beschrijving van het object is opgenomen. Via Internet kan men met dit paspoort in de toekomst eenvoudig de databanken van de betrokken musea raadplegen. Dankzij het werk van het Centrum heeft iedereen met een Internet-aansluiting toegang tot ondermeer een deel van een uit miljoenen kaartjes bestaand archief in Berlijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.