Wetenschappers als marktkooplui

Vorige week vierde de Stichting voor de Technische Wetenschappen (STW) haar 15-jarig jubileum. Tijdens de viering in het Techniek Museum te Delft deden zes onderzoeksteams mee aan een standwerkersconcours.

Drie teams kwamen uit de IT-sector. Doel van het concours was om wetenschappelijk onderzoek in enkele minuten op een voor leken begrijpelijke wijze te verklaren. Daarvoor maakten de onderzoeksteams gebruik van marktkooplui-achtige technieken.
STW had 200 projecten geselecteerd om aan het concours mee te doen. Uit de achttien binnengekomen aanmeldingen werden er zes gekozen. Daaronder bevonden zich drie IT-onderzoeksprojecten: parallel rekenen van het CWI, supersnelle data-opslag met behulp van door licht bekrachtigde moleculaire schakelingen van de Rijksuniversiteit Groningen en een ontwerpomgeving voor gui's van de Erasmus Universiteit. De prijs van 25.000 gulden ging uiteindelijk naar de Landbouw Universiteit Wageningen. Daar is een moleculaire methode ontwikkeld waarmee aardappelkwekers via een genetische kaart, zaailingen kunnen selecteren op gunstige eigenschappen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.