Vas-GBA met hakken over sloot gehaald

Van de 25 politieregio's is Amsterdam-Amstelland maandag als laatste gestart met het uitwisselen van gegevens over vreemdelingen met gemeenten. Deze verstrekken de regiokorpsen persoonsgegevens uit de GBA, omgekeerd leveren de korpsen informatie over het verblijfsrecht.

De toegang tot collectieve voorzieningen wordt straks - door de 'Koppelingswet' - afhankelijk van dat verblijfsrecht. 21 Uitvoeringsorganisaties zijn als GBA-afnemers geautoriseerd om de verblijfstitel van gemeenten te ontvangen.
Bij de voorbereiding van de koppeling tussen het politiële Vreemdelingenadministratiesysteem (Vas) en de bevolkingsregistratie zijn 55.000 personen in de GBA gevonden die niet bij de Vreemdelingendienst bekend waren. Tot het van kracht worden van de Koppelingswet, maar uiterlijk tot eind dit jaar hebben gemeenten en politieregio's de tijd gekregen dit aantal tot nul terug te brengen. De koppeling Vas-GBA is verre van probleemloos verlopen. Vlak voor het 'uur U' dreigde er nog grote rampspoed toen uit een test bleek dat bij gemeenten verkeerde informatie binnenkwam. Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het ministerie van Justitie, waar het Vas centraal is ontwikkeld, zijn in het begin alle denkbare fouten gemaakt. Deze zijn uiteindelijk wel verholpen, maar desondanks blijft het systeem voorlopig instabiel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.