Managed hosting door True

Record lange-afstandstransmissie

 

Philips en de TU Eindhoven hebben het wereldrecord lange-afstandstransmissie met optische halfgeleiderversterkers verbeterd. Het wereldrecord was in handen van de Japanners.

Onderzoekers van het Philips Opto-electronic Centre (Poc) en de vakgroep Telecommunicatietechnologie en Electromagnetisme zijn er in geslaagd een optisch signaal met een informatie-inhoud van 10 Gbit/s bij een golflengte van 1310 nanometer over een afstand van 420 kilometer te transporteren. Het signaal werd tussentijds niet versterkt. Het experiment is uitgevoerd met standaard glasvezelkabels in een laboratoriumopstelling en door het Poc ontwikkeldepolarisatie-ongevoelige quantumput-versterkers.
Het vorige wereldrecord stond op naam van de Japanners. Zij transporteerden 2,5 Gbit/s over een afstand van 500 kilometer via een -zeer kostbare- glasvezelkabel die alleen wordt toegepast in onderzeekabelsystemen. De onderzoekers van Philips en de TU Eindhoven werken samen in Upgrade, een Europees project onder de paraplu van het Acts-programma (Advanced Communication Technologies and Services). Een van de doelstellingen van het project is het realiseren van een 10 Gbit/s verbinding van zo'n 800 kilometer tussen Madrid en Lissabon, die gebruik maakt van de reeds aanwezige infrastructuur.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/204317). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.