7 Miljoen voor elektron-geheugen

De Europese Commissie heeft 6,9 miljoen gulden toegewezen aan de Universiteit van Cambridge voor het ontwikkelen van chips met geheugenelementen die met één elektron een bit kunnen opslaan.

Dat meldt het Britse weekbladComputing. De huidige schakelingen op chips gebruiken honderdduizenden elektronen om een '0' of een '1' op te slaan. De twee laboratoria die het geld kregen toegewezen - het Microelectronics Research Centre van de Universiteit van Cambridge en het Hitachi Cambridge Laboratory - maakten al een transistor die met één elektron kon schakelen.
Het is overigens niet zo dat enkel-elektron schakelingen ook de dimensies hebben van atomen of elektronen. De kleinste onderdelen van de schakelaar van Dimes meten 0,1 micron (0,1 duizendste millimeter). Chips worden momenteel met dimensies van 0,35 micron gemaakt. Enkel-elektron geheugenchips zouden pas over 15 jaar beschikbaar kunnen komen. De Britse onderzoekers willen nagaan hoe ze de onderdelen kunnen laten werken bij hogere temperaturen. Nu functioneren elektron-schakelaars nog slechts bij -269 �C.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-30T00:00:00.000Z Redactie Computable