Sun en Oracle versus NT

De tegenstanders van Windows NT hebben sinds vorige week een software-antwoord op Microsofts systeem, dat gestaag terrein wint. Sun Microsystems, de officieuze leider van de anti-NT-lobby, versterkt zijn alliantie met Oracle door zijn zakelijke computers uit te rusten met Oracle 8.

Deze jongste versie van de Oracle-database is ontworpen voor netwerkcomputers en afgeslankte systemen, gekoppeld aan een centrale server. Oracle 8 wordt geleverd bij de nieuwe Ultra Enterprise 450 servers die Sun vorige week introduceerde. De prijs/prestatie-verhouding zou op hetzelfde niveau liggen als een vergelijkbare NT-server. De combinatie van Suns hardware en Oracles software zou bedrijfsnetwerken met lichtere machines mogelijk maken waarvan de capaciteit gelijk is aan zwaardere computers met NT.
De onlangs gelanceerde nieuwe versie van het besturingssysteem Solaris legt de basis voor deze tegenaanval. Sun installeert dit Solaris for Intranets op de Enterprise-servers die ook voorzien zijn van Oracle 8. Solaris for Intranets draait op zowel Sparc- als Intel-processoren en is bedoeld voor middelzware bedrijfscomputers. Hierdoor concurreert het direct met Windows NT, dat gepositioneerd wordt als serverbesturingssysteem. Wel biedt de nieuwe Solaris-software volgens Sun naadloze integratie met NT-systemen, om het opzetten van intranetten in combinatie met bestaande apparatuur te vereenvoudigen.
Suns penetratie van de servermarkt voor intranetten treft verder Compaq. Compaq en andere computerfabrikanten beheersen nu de markt voor workgroupservers, dankzij de lage kosten van servers op basis van standaardchips van Intel.
Door de overeenkomst stegen de aandelen van beide bedrijven met ongeveer twee dollar. Dat resulteerde in een koers van veertig dollar voor Oracle en vijftig voor Sun.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.