Motorola onzeker over toekomst Power-PC

Motorola produceert nog wel bestaande Power-PC-processoren, maar lijkt zich terug te trekken uit verdere ontwikkeling.

Het is nog wel gebonden door de overeenkomst met Power-PC-partners Apple en IBM, maar stopt met "alle activiteiten die gerelateerd zijn aan Mac OS", zegt Joe Guglielmi,general manager van de Motorola Computer Group. "Toekomstige investeringen in Mac OS zijn niet verantwoord."
Twee weken geleden liet het bedrijf weten dat het stopt met alle onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten die gerelateerd zijn aan Mac OS. Vorige week werd echter duidelijk dat Motorola nog wel de huidige modellen van de processor zal leveren en produceren. De fabricage van toekomstige ontwerpen wordt aan IBM overgelaten. Motorola zou nu weer wel hierbij 'betrokken' zijn voor het ontwerp. Beide bedrijven willen echter hun Power-PC-overeenkomst met Apple wijzigen.
De levensvatbaarheid van dit hardwareplatform staat ter discussie, vooral nu Steve Jobs kortingen tot wel 50 procent zou eisen op alle Power-PC-leveringen van IBM en Motorola. Apple zou zelfs dreigen met een totale boycot. Het overweegt namelijk ook het gebruik van andere processoren, mogelijk van Intel.
De onenigheid met Apple leidde al tot het eind van Motorola's Mac-klonen, de Starmax-lijn. Bestaande modellen worden nog wel geleverd, maar de ontwikkeling van nieuwe systemen is stopgezet. Bovendien blijft het bedrijf met een voorraad Starmax 6000-machines zitten die zijn gebaseerd op het Common Hardware Reference Platform. Apple heeft deze standaard in de ban gedaan voor de kloonfabrikanten, omdat die er zelf snellere en goedkopere computers mee kunnen ontwerpen. Starmax 6000 is vorige maand gedemonstreerd op de Macworld Expositie in Boston. Hij bleek maar liefst 50 procent sneller dan Apple's topmodel en zou niet duurder zijn.
Motorola koestert sombere verwachtingen voor het derde kwartaal van dit jaar. Woordvoerders voorspellen dat de winst 'beduidend lager' zal zijn dan de 60 dollarcent per aandeel die Wall Street verwacht. Het stopzetten van alle productie, onderzoek en ontwikkeling gerelateerd aan Mac OS kost zeker 95 miljoen dollar. De beurskoers zakte vorige week al ruim 10 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-30T00:00:00.000Z Redactie Computable