Deep Blue verricht DNA-onderzoek

Structural Bioinformatics (SBI), een Amerikaanse medisch onderzoeksinstituut, gebruikt sinds kort een IBM RS/6000 SP-computer voor DNA-onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. De SP-serie is gebaseerd op dezelfde technieken als Deep Blue, IBM's schaak-supercomputer.

SBI gebruikt het computersysteem om krachtige simulatieprogramma's te draaien die DNA-structuren analyseren en ontrafelen. Dit gebeurt door de minieme oppervlakteverschillen te berekenen tussen menselijke proteïnen. De informatie daaruit dient om moleculen te ontwerpen die deze proteïnen beïnvloeden. Dat is een startpunt voor de ontwikkeling van effectieve medicijnen.
SBI's Deep Blue kan zestien proteïnen per minuut verwerken en is daarmee tien keer sneller dan het voorgaande systeem. Deze prestatieverbetering is nodig omdat het wereldwijde onderzoek naar menselijke genen jaarlijks de code van meer dan honderdduizend genen ontdekt. Elk van deze codes kan verschillende proteïnestructuren scheppen.
SBI werkt samen met diverse grote farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen tegen ondermeer kanker, hart- en vaatziekten en hepatitis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.