HP valt Compaq, IBM en Dell aan

HP zet een aanval in op concurrenten als IBM, Compaq en Dell. Het wil in 2000 de grootste PC-leverancier zijn. Dat wil HP bereiken door het aanbieden van Windows NT-clusteroplossingen op basis van de HP Netserver LH- en LX-systemen.

In dit kader past de annoncering van het topmodel LXr Pro8, met acht 200 MHz Pentium Pro-processoren. Met vier van deze computers in eenrack is een cluster van maximaal 32 processoren te configureren. Daarbij wordt de Adaptive Memory Crossbar-technologie van Axil Computer gebruikt.
In Grenoble toonde HP benchmark-resultaten waaruit blijkt dat de LXr Pro8 bij de snelste en krachtigste NT-machines hoort. Hij is even krachtig als de DEC Alphaserver, die is uitgerust met acht 440 MHz Alpha-processoren. Bij de Sap Sales and Distribution Benchmark, die test hoeveel Sap-gebruikers een server aan kan, halen HP en DEC 1600 gebruikers. De met vier Pentium Pro 200 MHz-processoren uitgeruste Compaq Proliant 5000 haalt 1116 gebruikers; 40 procent minder.
Willen organisaties nu al Sap in zulke forse NT-configuraties aanschaffen? Pierre Jover, European Netserver Marketing Manager, erkent dat de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van dergelijke systemen nog te wensen overlaat, zeker vergeleken met Unix-technologie. HP ondersteunt NT sinds de komst ervan. Het richt zich nu niet meer alleen oplow end bestands- en printservers, maar ook op de grote bedrijfssystemen. Het brengt zijn kennis en ervaring uit de Unix-markt mee, in tegenstelling tot bedrijven als Compaq en Dell.
Sinds 1 november heeft HP een nieuwe verkooporganisatie: de Enterprise Application Organization. Deze verkoopt zowel Unix- als NT-oplossingen. Onduidelijk blijft op basis van welke criteria een NT- of een Unix-oplossing wordt aanbevolen. HP-managers stellen dat de opkomst van NT niet ten koste gaat van Unix. Wel werkt HP op het gebied van middleware aan integratie van de twee omgevingen. Volgens Jover is het wachten op Intels nieuwe 64-bit processor, waarop zowel NT als Unix draait. Hoe de toekomst voor HP-UX en HP's PA-chip eruit ziet, weet hij niet. Sandy Duncan, director Microsoft Customer Unit Europe geeft indirect antwoord. "Intel en Microsoft spenderen jaarlijks respectievelijk drie- en 2,5 miljard dollar aan de ontwikkeling van microprocessoren en besturingssystemen. Wie kan en wil er concurreren?"
Verder annonceert HP een 'marketing- en distributie-initiatief' met Oracle. Samen willen ze Oracle-toepassingen optimaliseren voor de Netserver-systemen. In Grenoble klonk het startsein voor de Europese HP-Oracle Solutions Tour '98. Dit initiatief is een voorbeeld van de 'doe-samenwerking' tussen de bedrijven, aldus Franz Nawratil, vice-president HP Europa. Dit in tegenstelling tot het samenwerkingsverband met Informix, dat volgens hem behoort tot de categorie 'praat-overeenkomsten'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.