E-handel eist meer onderzoek en scholing

Steek veel geld in een 'Internet-universiteit en studies naar elektronische handel, zo adviseert hoogleraar Peter Vervest aan het ministerie van Economische Zaken. Dit advies staat in een boek dat volgende week uitkomt.

Deze publicatie over onderwijs op het gebied van e-handel komt uit in opdracht van Ediforum ter afsluiting van drie deeltijd-leerstoelen telematica. De leerstoelen waren voor vier jaar ingesteld door de Stichting Telematica Onderwijs (STO). De Erasmus Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven zetten de leerstoel voort. Bedrijfsleven en onderwijs nemen zitting in het platform voor e-handel dat aandacht besteedt aan onderwijs. Dit bleek tijdens de afsluitende bijeenkomst van de STO. Vervest is één van de drie benoemde bijzondere hoogleraren telematica en elektronische gegevensoverdracht. Hij maakt zich zorgen over het telematica-onderwijs en vindt dat er een nationaal lesprogramma moet komen.
Ondanks de STO-inspanningen is het bedrijfsleven niet tevreden. A. Edelman, oud-topman bij Unilever, over zijn contact met studenten: "Ze deden heel ingewikkelde dingen waar niemand wat aan had. En de gewone dingen, waar iedereen mee te maken krijgt, daar was niet veel over gesproken." Adviseur automatisering W. van den Bragt van Philips vertelt dat zijn onderneming de universiteit af en toe op de hoogte moest stellen over externe ontwikkelingen als open edi. "Als u mij dan vraagt wat ik vind van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek in Nederland, dan moet ik op basis van deze ervaring zeggen: matig." Directeur netwerkdiensten Gert van der Weide van IBM beklaagt zich over het feit dat hij weinig verzoeken krijgt van universiteiten om initiatieven te starten. "Binnen de universiteit is maar een kleine groep actief bezig met elektronische gegevensoverdracht. Met zo weinig mankracht dreigt het gevaar dat je het overzicht op het spectrum verliest en achter raakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.