ING gebukt onder loodzwaar 2000-project

De ING-bank zou grote problemen hebben met het Jaar 2000-bestendig maken van haar kernsystemen voor het betalingsverkeer. Het naderen van het 'Jaar 2000' is daarmee een reële bedreiging voor de bank.

De kernsystemen (software op het gebied van betalingsverkeer) van de ING-bank zijn in de jaren zestig ontwikkeld door het toenmalige rekencentrum van de Universiteit van Utrecht. Een organisatie die inmiddels niet meer bestaat. "Die systemen zijn indertijd door hoogleraren en studenten geschreven in een of andere exotische programmeertaal, waar nu niemand meer voor te krijgen is", zegt een betrokkene bij het 'Jaar 2000'-project van de ING. Kennis en documentatie omtrent kernsystemen ontbreekt of is gebrekkig.
Het onderhoud op de software wordt al jaren uitgesteld uit angst voor storingen en andere calamiteiten. "Ze durven niet meer aan die kernsystemen te komen. In plaats van deugdelijk onderhoud uit te voeren, ontwikkelt men er allerlei stoplapjes en nieuwe deelsystemen omheen", aldus de anonieme betrokkene. Inkapselen van software, het weghalen en vervangen ervan is de enige optie die de ING nog rest. De ING bank ontkent in alle toonaarden dat er onoverkomelijke technische problemen zijn. "Dit verhaal klinkt zeer onwaarschijnlijk. Onze bedrijfskritische applicaties moeten volgens planning medio 1998 gereed zijn voor het Jaar 2000. We zijn daarbij niet of nauwelijks afhankelijk van toeleveranciers", zegt Ruud Harinck, verantwoordelijk voor de centrale dienstverlening op het gebied van het 'Jaar 2000' en de euro.
Naast de techniek, zou de ING ook te kampen hebben met forse personele problemen. "Ik heb bij de ING nog nooit meegemaakt dat een projectleider langer dan twee maanden op één plek bleef zitten", aldus een 'Jaar 2000'-medewerker van de ING. Alleen op projecten met een zeer hoge prioriteit zou de bank in staat zijn om ervaren mensen vrij te maken. "Die uitspraken zijn hooguit gebaseerd op een incident", reageert Harinck verbolgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.