Civility-groep domineert GBA

De markt van gemeentelijke basisadministratiesystemen (GBA) kent op alle fronten een afname. Er zijn minder GBA-producten en minder leveranciers. Bovendien telt Nederland sinds de herindeling minder gemeenten.

Met de overname door Sanderink Beheer van de K&R IT Groep behoren het Eindhovense Ciob en het Goudse Kramers IGA tot één familie. Deze familie is met drie andere organisaties actief op de GBA-markt, die sinds 1 januari nog maar 548 gemeenten omvat. De combinatie Ciob-Kramers IGA beheerst zo'n 30 procent van de markt, goed voor de tweede plaats. De meeste gemeenten zijn klant bij een bedrijf dat in Civility is opgegaan: 249 bij L+T, 93 bij Raet en twee bij Gcei. Dan zijn er nog twee zelfstandige GBA-leveranciers: K+V van Alphen en Procura.
De landelijke teruggang met 24 gemeenten voelt Raet het hardst; het raakte elf gemeenten kwijt, gevolgd door L+T, dat er tien moest inleveren. Kramers IGA en Procura verloren elk twee gemeenten.
Mede door de Drentse herindeling is het fenomeen 'GBA-bewerkersdienst' in omvang afgenomen. Een andere factor in de afname van dezein service is dat Ciob, dat daarin een lange traditie heeft, de mainframeversie van zijn GBA-systeem heeft stopgezet. Hetzelfde geldt voor zijn GBA-pakket voor het Wang-platform. Alle Ciob-klanten werken nu met het Unix-product PIV4U. Daarmee is de GBA-bewerkersdienst van Ciob niet volledig verleden tijd, want die biedt het nu op dat PIV4U aan en daarvan maken nog vier gemeenten gebruik. Naast deze vier is er nog één gemeente die haar GBA uitbesteedt, Albrandswaard, dat bij het Rotterdamse Civility-GRC van een Raet-applicatie gebruik maakt.
De concentratie van Ciob op één GBA-pakket hield mede verband met nieuwe specificaties voor de GBA (LO 2.4), die het bedrijf niet meer drievoudig wilde implementeren. Dat 'logisch ontwerp' werd 1 januari van kracht. Ook bij Kramers IGA heeft zich zo'n beweging voorgedaan. Daar is het afgelopen jaar een veertigtal gebruikers van het oude Kramers-pakket Ibis naar IGA's Gisba overgestapt. Omdat Van Alphen en Procura elk één pakket hebben en Civility drie, ligt het aantal systemen dat de vier GBA-leveranciers voeren nu op zeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.