Apple biedt Linux op PowerPC

Apple gaat mee in de Linux-hype en lanceert volgende maand een nieuwe PowerPC-computer met dat 'open source' besturingssysteem. De computerfabrikant wil deze machine op de Macworld-beurs in San Francisco aankondigen als deel van een bredere productreeks.

Deze Linux-computer moet Apples sterkste en meest loyale klantengroep bedienen: de onderwijsmarkt.
De nieuwe reeks computers is gebaseerd op G3 PowerPC-processoren met kloksnelheden van 333 tot 400 MHz. De specificaties zullen niet noemenswaardig afwijken van de bestaande minitower- en desktopsystemen van Apple die draaien op diens eigen Macintosh-besturingssysteem (Mac OS). De nieuwe machines gebruiken echter Linux.
Apple werkt al een jaar met de standaardenorganisatie Open Group aan de vertaling van de Linux-code naar het PowerPC-platform. Het resultaat van dit werk, MkLinux, werd in juli dit jaar geplaatst op de website van de Mac-fabrikant. Berichten doen echter de ronde dat Apple niet de gratis verkrijgbare versie van MkLinux meelevert, maar de derde ontwikkelaarsversie (DR3), die deze zomer werd gelanceerd. Volgens Apple is DR3 gebaseerd op Linux versie 5.0 van distributeur Red Hat en draait op zowel PowerPC- als Intel-chips.
Analist Mike Kwatinez van de financiële instelling Credit Suisse First Boston oordeelt positief over de plannen van Apple. "Linux wint aan populariteit, met name in de onderwijswereld. Dit is een gelegenheid voor Apple om zichzelf te herpositioneren in dat marktsegment, waar het wat terrein verliest." Het doelwit van de 'Linux-Apple' zijn universiteitslaboratoria en campus-woningen. Apple hoopt dat klanten Linux gebruiken voor onderzoek en gegevensverwerking, terwijl het Mac OS dient voor grafische applicaties, multimedia-programma's en vormgeving (dtp).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-18T00:00:00.000Z Redactie Computable