Impasse over Lucent-fabriek doorbroken

De Lucent-fabriek blijft zo goed als zeker open. De impasse die was ontstaan over de nieuwe arbeidsvoorwaarden is gisteren doorbroken. In een uiterste poging de steun van de vakbonden te krijgen hebben Neways en Detron, die de vestiging samen willen overnemen, aanzienlijke concessies gedaan.

Tot opluchting van de bonden hebben de twee elektronica-ondernemingen toegezegd de komende drie jaar af te zien van gedwongen ontslagen. Aanvankelijk wilden beiden slechts een zeer beperkte werkgelegenheidsgarantie geven, waarbij elk kwartaal een groepje kon worden ontslagen.
De harde eis dat de fabriek alleen wordt overgenomen als het personeel rond de 20 procent teruggaat in arbeidsvoorwaarden, is van tafel. Gedurende de eerste twee jaar krijgen de zeshonderd werknemers een aanvulling tot 100 procent op het nieuwe 'loongebouw'. In het derde jaar wordt de helft overbrugd. Aan de eindejaars-toeslag, pensioenpremie en ploegentoeslag zal tijdens de overgangsperiode niet worden getornd. Afgezien van de winstdelings-uitkering blijft alles voorlopig dus hetzelfde.
De concessies van Neways en Detron vormden het slotstuk na een periode van zeer scherp onderhandelen. Beide Brabantse elektronica-ondernemingen wisten dat ze de enig overgebleven kandidaat voor de fabriek in Huizen waren. In die positie probeerden ze de arbeidsvoorwaarden flink omlaag te drukken. Neways is alleen geïnteresseerd in de produktiefaciliteiten, terwijl Detron de afdelingen die zich bezig houden met service en onderhoud wil overnemen. Het gaat deze snelgroeidende onderneming vooral om de installatie-kennis en de betrokken vakmensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.