FNV wijst IT-branche op RSI-problemen

FNV Bondgenoten start een campagne die het bedrijfsleven oproept het RSI-probleem aan te pakken. De vakbond zal ook andere instanties hierbij betrekken. "Ook branche-organisatie Fenit moet zijn verantwoordelijkheid nemen en het probleem oppakken", zegt Gerard van Hees, bestuurder IT.

Veel mensen denken dat de aandoening Repetitive Strain Injuries (RSI), ofwel de muisarm, alleen optreedt bij eenvoudige beeldschermhandelingen als data-invoer, agendabeheer en tekstverwerking. Uit een onderzoek van FNV Bondgenoten blijkt dat ook typische IT-beroepen als programmeur, systeembeheerder, analist en consultant tot de risicogroepen behoren. Het idee dat dit letsel pas optreedt na jarenlang computergebruik en dat voornamelijk vrouwen met deze klachten kampen, is niet juist. Uit het FNV-onderzoek komt naar voren dat ook jongere werknemers last hebben en dat de grote meerderheid van de respondenten met klachten man is.
De problemen van automatiseerders met RSI-klachten zijn zeer divers. Vaak hebben ze verscheidene klachten tegelijk en blijft het niet tot één lichaamsdeel beperkt. De meeste respondenten, ongeveer 60 procent, hebben last van de polsen. Andere genoemde blessures zijn kramp vanaf schouder tot en met de vingers, beknelling van bloedvaten en zenuwen in de schouders en pijn in de onderarm en schouder. De helft van de automatiseerders met RSI-klachten heeft de problemen continu, zonder onderbreking. De meeste deelnemers hebben de blessures al langer dan een jaar. In hun geval spreekt men dan ook over chronische RSI.
De vakbond reikt nu folders over RSI uit aan ondernemingen via de leden van de Ondernemingsraad. Zij moeten het probleem aankaarten bij hun bazen. Voor de werkgevers is volgens Van Hees een grote rol weggelegd bij het voorkomen van de klachten. "Er is een cultuurverandering nodig. De computer moet minder centraal staan en het werk dient afwisselender te zijn. Het gaat bij het ontstaan van RSI vaak om een eenzijdige belasting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-16T00:00:00.000Z Redactie Computable