Red Hat streeft naar standaard-GUI Linux

Red Hat Software brengt begin volgend jaar de eerste officiële versie uit van Gnome, zijn grafische gebruikers-interface (gui) voor Linux. Deze 'open source' interface is volgens Red Hat-president Robert Young beter dan andere Linux-gui's omdat het is gebaseerd op open grafische bibliotheken.

Gnome draait op de GTK-bibliotheken, terwijl alternatieve interfaces voor dit besturingssysteem "gebouwd zijn op basis van eigen reeksen bibliotheken", aldus Young. "Dit beperkt onze mogelijkheid die gui's te distribueren." Zijn bedrijf levert momenteel een bèta-versie van Gnome bij zijn Linux-pakket, genaamd Red Hat Linux.
Een gebruiksvriendelijke standaardinterface zou van het open besturingssysteem daadwerkelijk een valide alternatief voor MS-Windows kunnen maken op het gebied van consumentencomputers. Dit is wat Microsoft, leverancier van Windows enige tijd terug al beweerde. Young richt zich echter meer op de zakelijke markt en beschouwt Windows NT en de diverse Unix-varianten als concurrenten, niet zozeer de consumentenbesturingssystemen. De topman zegt de 'gratis reclame' van Microsoft te waarderen. Deze softwareleverancier stelt in de 'Halloween-memo', een van de uitgelekte interne memo's die nu ter sprake komen in de antitrust-zaak rondom Microsoft, dat Linux de inkomstenstroom van het concern bedreigt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.