IBM ontwikkelt Monterey voor IA-64

IBM werkt samen met de Santa Cruz Operation, Sequent en Intel onder de naam Monterey aan een nieuwe Unix-kernel.

Dat besturingssysteem voor het komende 64-bit platform van Intel (IA-64) vormt de voortzetting van de Unix-varianten AIX (IBM) en Unixware (SCO), die respectievelijk draaien op het Power PC- en het IA-32-platform. IBM zal dezelfde Monterey-kernel implementeren op zijn Power PC-computers.
Deze grote samenwerking is een uitvloeisel van de gezamenlijke ontwikkeling van universele programmeer-interfaces, waarvanComputable vrijdag al melding deed. De api's (application programming interfaces) van de drie architecturen, IA-32, IA-64 en Power PC, worden zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Dit moet Monterey aantrekkelijk maken voor software-ontwikkelaars. De nieuwe 64-bit Unix-variant moet over anderhalf tot twee jaar op de markt verschijnen.
Voor die tijd wisselen AIX en Unixware in toekomstige versies wederzijds technologieën en functionaliteit uit. Hieronder valt IBM's Domino en Oltp-software. Serverfabrikant Sequent heeft AIX al uitgeroepen tot zijn 'strategische voorkeursbesturingssysteem' en lijkt daarmee Compaqs 64-bit Bravo Unix af te wijzen. Sequent-president Casey Powell beweert echter dat de relatie met Compaq gewoon stand houdt en dat zijn firma diverse Unix-varianten levert. "AIX heeft alleen onze voorkeur, dat is alles", stelt Powell.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.