IBM probeert Unix te verenigen

IBM werkt samen met Unix-leverancier Santa Cruz Operation (SCO) aan de ontwikkeling van algemene programmeer-interfaces voor de diverse Unix-varianten. De systeemfabrikant probeert eens te meer de heilige graal te bereiken van een universeel ontwikkelplatform voor Unix.

Verder onthult IBM maandag zijn plannen voor een vertaling van zijn AIX-besturingssysteem voor Intels Merced-processor.
SCO en IBM willen voor het zover is een serie api's (application application programming interfaces) gereed hebben. Hiermee kunnen onafhankelijke software-ontwikkelaars applicaties schrijven die draaien op een reeks 32-bit en 64-bit Unix-besturingssystemen op zowel Intel- als PowerPC-processoren. Compaq en de medestanders van de volgende generatie van Digital Unix, bekend onder de codenaam Bravo Unix, twijfelen nog of zij dit streven van IBM steunen. De Intel-versie (x86) van Sun Microsystems' Solaris doet in ieder geval niet mee.
Compaq verdient jaarlijks twee miljard dollar aan de verkoop van Intel-servers met SCO's Unixware. Analisten menen echter dat de officiële steun van Compaq er niet toe doet, aangezien het bedrijf zijn Bravo Unix dusdanig heeft opgezet dat de api's voor dat platform al compatibel zijn met die van Unixware. Bravo geniet steun van de eigen Tandem-divisie en Sequent Computer Systems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.