AMD zet met K7 tegenaanval in op Katmai

Advanced Micro Devices beschreef zijn K7-microprocessor uitgebreid op het Microprocessor Forum in San José. Deze x86-chip komt zomer 1999 uit. Hij is gericht op het lucratieve marktsegment waar Intel zijn grootste winsten haalt en moet AMD's huidige succesvolle koers veilig stellen.

In eerste instantie is de K7 er voor snelle bureaucomputers en goedkope servers. Later moet hij ook het goedkope marktsegment bedienen. De chip, met 500 MHz kloksnelheid, concurreert met Intels Katmai, die begin 1999 uitkomt.
Winst heeft AMD de afgelopen kwartalen nauwelijks gemaakt. Het aandeel in de markt voor PC-processoren steeg volgens onderzoeksbureau Micro Design Resources wel naar 12 procent, ondermeer dankzij de K6-2. Deze evenaart de prestaties van Intels processoren uit het middensegment en kan bovendien 3D-bewerkingen versnellen.
Analist Michael Slater van Micro Design Resources acht de kans groot dat AMD met de K7 een voorsprong op Intel neemt van anderhalf jaar. "Katmai is gebaseerd op de vijf jaar oude Pentium II-architectuur." De micro-architectuur van de K7 is volgens hem geavanceerder. "Als AMD de prestaties en kloksnelheid haalt die het claimt, kan het rechtstreeks met Intels meest lucratieve chips concurreren." Intel kan de K7 pas overtreffen met de opvolger van Katmai, Willamette. "Maar deze generatie Intel x86-microprocessoren komt waarschijnlijk pas in 2000 op de markt", aldus Slater.
De K7 gebruikt dezelfde 200 MHz systeembus als de Alpha 21264 processor, de EV-6. Dankzij de EV-6 kunnen computerfabrikanten moederborden maken waarop zowel een K7 als een Alpha te installeren zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.