IBM gokt op Unix- én NT-werkstations

IBM lanceert deze week een nieuwe werkstationstrategie die steunt op de overtuiging dat klanten een combinatie van Unix- en Windows NT-werkstations willen gebruiken.

Hiervoor komt de firma met twee AIX-werkstations waarvan een model de langverwachte, nieuwste Power3 risc-processor gebruikt. Deze 64-bit chip geeft IBM voor dit moment met 800 megaflops (miljoen floating point operations per second) een voorsprong op het gebied van rekenkracht.
De Power3, voorheen bekend onder de naam PowerPC 630, begint met een kloksnelheid van 200 MHz, maar is gebaseerd op het 'superscalair'-ontwerp, waardoor het meerdere instructies tegelijkertijd kan verwerken. De andere nieuwe Unix-computer heeft een PowerPC 604e met een kloksnelheid van 375 MHz. Beide werkstations draaien de nieuwe versie 4.3.2 van IBM's Unix-variant AIX. Volgend jaar verschuift IBM de productie van Power3-processoren naar zijn cmos7 kopertechnologie (complementary metal-oxide semiconductor). Alle RS/6000-servers worden op termijn uitgerust met de Power3. Deze machines gebruiken nu de RS64-II-chip, die onder de naam Northstar ook draait in de AS/400-machines van IBM.
Verder steunt de leverancier zijn herziene strategie met een nieuwe NT-machine, samenwerkingssoftware en diverse systeemcomponenten voor de PCI-bus, waaronder nieuwe grafische kaarten. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van samenwerking is de introductie van het cad/cam-pakket Catia 3D versie 5.0 van Dassault Systemes SA. Deze software komt dit jaar nog uit en zal dan ook verkrijgbaar zijn voor werkstations met Microsofts Windows NT.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.