SAP verenigt uiteenlopende technologieën

SAP wil meer gebruikers bereiken en beperkt zich daarom niet meer tot zijn kernactiviteit: enterprise resource planning. "Naast backoffice-applicaties willen we voortaan ook frontoffice software leveren", aldus topman Hasso Plattner tijdens de jaarlijkse gebruikersconferentie Sapphire in Los Angeles.

: pakketten met producten en diensten van SAP en zijn partners voor diverse verticale markten. SAP meent dat het uiteindelijk 40 tot 90 procent van de functionaliteit per Solution Map kan leveren. Gartner Group ziet het initiatief als een 'oprechte' inspanning om de complexiteit van de integratie van verschillende applicaties voor een verticale markt te minimaliseren. Wel waarschuwt Gartner voor het premature stadium van de plannen; 'het is een visie en een lopend project'. Voor succes moeten grote dienstverleners de Solution Maps overnemen en ondersteunen. "Deze bedrijven hanteren vaak hun eigen verticale oplossingen", aldus Gartner.
Met zijn erp-pakket R/3 bereikt SAP zo'n 10 tot 15 procent van alle medewerkers in een bedrijf. SAP werkt aan interfaces voor groupware, telefoonsystemen en mobiele computers. Hierdoor moeten meer groepen medewerkers R/3 gaan gebruiken. Daarnaast ontwikkelt SAP software buiten het erp-domein, bijvoorbeeld voorsales force automation. Op de Tech Ed-conferentie voor technici in Los Angeles presenteerde SAP de nieuwe technologieën, waaronder Bapi's (Business Application Programming Interfaces) die R/3 ontsluiten voor applicaties gebaseerd op Internet, Java, Corba en Dcom.
SAP wil de standaard worden voor het automatiseren van bedrijfsprocessen - als ruggengraat waar applicaties en databases van derden op in kunnenpluggen. Belangrijk in deze strategie is de ontwikkeling van twee nieuwe ontwikkeltools naast SAP's Abap. Met de eigen 4GL-tool zijn software-objecten te bouwen voor R/3. Met de nieuwe hulpmiddelen zijn objecten op basis van Microsoft-technologie (Dcom) en Java-technologie (Corba) te maken. Dankzij die tools kunnen bijvoorbeeld applicatie-ontwikkelaars die Oracle's Developer/2000 gebruiken viaproxies objecten, en dus bedrijfsprocessen, uit R/3 aanroepen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.