Compaq brengt NT en Digital Unix bijeen

Compaq en Microsoft wisselen elementen uit van Digital Unix en Windows NT en verwerken die in hun besturingssystemen om deze beter op elkaar te laten aansluiten.

Verder richt Compaq zich voortaan meer op de verticale markten voor financiën, telecommunicatie, fabricage en medische producten. Dit is vorige week officieel bekend gemaakt op de Decus-bijeenkomst (DEC User Society) in Parijs.
Compaq heeft, zoals veel andere computerfirma's, een overeenkomst gesloten met Microsoft om samen te werken op het gebied van Windows NT. De twee verzwaren NT door de schaalbaarheid en betrouwbaarheid ervan op te voeren. NT Server krijgt bijvoorbeeld mogelijkheden voor geclusterde bestandssystemen, online transactie-verwerking (oltp) en herstel-op-afstand van Compaqs zware systemen, waaronder de Tandem Nonstop Kernel en Digitals mainframe-besturingssysteem Open VMS en diens Unix-variant. Volgens Microsoft-president Paul Maritz gebruiken klanten Windows NT Server steeds vaker voor bedrijfskritische toepassingen, zoals elektronische commercie en bedrijfsautomatisering (erp). De eerste vruchten van deze NT-verzwaring zullen echter pas rijp zijn na NT 5.0, dat op z'n vroegst in de tweede helft van volgend jaar uitkomt. Bovendien is nog niet besloten of de verbeteringen apart te koop zijn of verwerkt worden in NT Server of NT Enterprise Server.
De samenwerking met Microsoft voorziet ook in verwerking van bepaalde elementen uit NT in Digital Unix. Compaq ontkent dat dit een reactie is op de vorige week onthulde plannen van Sun om zijn Unix-variant Solaris beter te laten samenwerken met Windows NT. Sun heeft via AT&T toegang tot delen van de NT-broncode. Compaq beweert dat dit oppervlakkige interoperabiliteit oplevert tussen Solaris en NT, terwijl "Digital Unix de meest NT-vriendelijke Unix-variant wordt". Dat gebeurt via allerlei functionaliteit, waaronder uniforme beveiliging, eenmalige aanmelding, ondersteuning voor de Active Directory-diensten van NT, gegarandeerde data-integriteit voor gegevens die op beide platformen zijn opgeslagen en ondersteuning voor Microsofts COM (common object model) voor gedistribueerde NT- en Unix-applicaties. Op termijn wil Compaq deze verbeteringen tot industrie-standaarden verheffen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-21T00:00:00.000Z Redactie Computable