Oracle zet aanval in op Windows NT

Oracle breidt de nieuwste versie van zijn database uit met een Java applicatieserver en het Internet File System (IFS). Oracle 8.i krijgt platformtrekjes en concurreert daarom meer met besturingssystemen als Windows NT dan met databases.

Topman Larry Ellison introduceerde gisteren in New York zijn nieuwste product, dat 'de ongebreidelde opmars van Windows NT' moet indammen.
De 'i' in Oracle 8.i verwijst naar Internet. De Internet-technologie in de database biedt de mogelijkheid om IT-infrastructuren meer te centraliseren en applicaties voor gebruikers via Internet toegankelijk te maken. De complexiteit en de kosten van client/server-applicaties zouden daarmee tot het verleden behoren.
Bekend was al dat Oracle eenJava Virtual Machine (JVM) in de database integreert. Daardoor kan deze als applicatieserver dienen. Oracle-president Ray Lane meldt dat de 'reguliere'Application Server in de toekomst ook geïntegreerd wordt. Applicaties draaien 'in de database' en zijn minder afhankelijk van het besturingssysteem.
Naast de geïntegreerde applicatieserver bevat de database het Internet File System. IFS kan Windows-bestanden in de database onderbrengen en onderwerpen aan alle databasebewerkingen, zoals queries. "Unix-bestanden zullen volgen", aldus Ellison. De database is in Oracle's visie het centrale punt in IT-architecturen, waarin alles opgeslagen wordt; gegevens en applicaties, de database kent het verschil niet.
Oracle's strategie zal Windows NT niet verdrijven. "Maar de irrationele distributie van complexe systemen en de bijbehorende behoefte aan kennis om die systemen te onderhouden, zal niet meer nodig zijn." Ellison doelt op de ontwikkeling dat NT steeds meer ingang vindt binnen kleinere ondernemingen.
Oracle werkt aan een initiatief waar SAP het al over heeft gehad. Partners ontwikkelen, onderhouden en beheren een standaardapplicatie voor een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld huisartsen. "De applicatie en de database draaien op een centrale locatie, waar ze door specialisten beheerd worden. De huisarts benadert de applicatie met een browser, houdt zijn boekhouding bij en hoeft zich niet te bekommeren om de technische zaken", aldus Ellison.
Oracle 8.i komt eind dit jaar uit. Het wordt ook wel gezien als de eerste complete versie van Oracle 8.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.