Novells Netware 5 eerder uit dan NT 5

Novell levert eind deze maand versie 5 van zijn netwerkbesturingssysteem Netware. De tijdige lancering van Netware 5 en de continue vertragingen van Windows NT 5.0 zullen volgens analisten Novell helpen zijn geloofwaardigheid te herstellen bij IT-afdelingen.

Veel Netware-gebruikers kijken reikhalzend uit naar de nieuwe versie, ondermeer vanwege de geïntegreerde IP-ondersteuning (Internet Protocol). Ondertussen lijkt NT 5.0 in de clinch te raken met voorbereidingen voor de eeuwwisseling. Dit zware besturingssysteem van Microsoft komt op z'n vroegst begin 1999 uit. Tegen die tijd zijn organisaties waarschijnlijk druk bezig hun systemen te controleren en te testen voor de eeuwwisseling. Implementatie van NT 5.0 zou daardoor pas na 2000 aan de orde zijn, terwijl migratie naar Netware 5 nog wel haalbaar lijkt.
Vorige maand sloot Novell het bèta-programma voor Netware 5 af en meldde het dat de netwerksoftware op 20 september uitkomt. Dit besturingssysteem is onderworpen aan het grootste testprogramma in Novells geschiedenis. Meer dan driehonderdduizend proefversies zijn gedistribueerd, tegenover twintigduizend van de vorige versie, Netware 4.11. Versie 5 is gebaseerd op het Internet Protocol (IP), bevat ondermeer een geïntegreerde Java Virtual Machine (JVM), en wordt geleverd met de databank Oracle 8 en de Netscape Fasttrack Webserver.
In de strijd tegen Windows NT moet Novell het vooral hebben van zijn directory-diensten. "We hebben nu ongeveer veertig miljoen gebruikers van onze Directory Services", meldt vice-president Stewart Nelson van de divisie productontwikkeling. "Dat kunnen onze concurrenten niet zeggen." De introductie van Microsofts Active Directory is samen met die van NT 5 verschoven naar volgend jaar. Het merendeel van de tweehonderd applicatie-ontwikkelaars die tot nog toe zijn gecertificeerd voor Netware 5.0 integreren hun producten ook met NDS, aldus Novell. Het bedrijf wil echter niet meer 'hard tegen hard' spelen wat betreft Windows NT. Sinds de huidige president Eric Schmidt vorig jaar de leiding op zich nam, richt Novell zich meer op aanvulling van bestaande Microsoft-producten. Het levert bijvoorbeeld zijn directory-diensten ook voor Windows NT.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.