Afsplitsing GM speelt EDS nog parten

Sinds EDS zich in 1996 van moedermaatschappij General Motors (GM) afsplitste vergaat het de Texaanse automatiseerder een stuk moeizamer. Het bedrijf, dat nog steeds zo'n 25 procent van de omzet bij GM vandaan haalt, wil minder afhankelijk zijn van zijn voormalige moeder.

De dienstverlening aan GM gaat namelijk gepaard met behoorlijk hoge kosten. Hoewel de automatiseerdersgigant de afgelopen tijd flink gesneden heeft in de kostenstructuur blijven de GM-marges onder druk staan. Dat leverde in het eerste kwartaal van 1998 een tegenvallende winst op van 184 miljoen dollar. Dat is een daling van 5,1 procent in vergelijking met vorig jaar. Het nettoresultaat is inclusief een eenmalige last van 43 miljoen dollar als gevolg van de overname van de CAD/CAM-eenheid van Intergraph.
Topman Les Alberthal was meer te spreken over de pogingen van zijn bedrijf de activiteiten op andere markten uit te breiden. De omzet uit niet GM-gerelateerde contracten steeg met 14,5 procent. De totale opbrengsten in het eerste kwartaal namen met 24,3 procent toe tot 3,9 miljard dollar.
In 1997 kwam de omzet van EDS uit op 15,2 miljard dollar, tegenover 14,4 miljard in 1996. Het automatiseringsconcern boekte vorig jaar een winst van 730,6 miljoen dollar, inclusief een eenmalige last voor belastingen van 329,6 miljoen aan reorganisatiekosten en afschrijvingen. In 1996 lag de winst op 431,5 miljoen dollar, maar was de post eenmalige kosten veel hoger (895,5 miljoen).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.