AIX toch vertaalt naar IA-64

IBM zal zijn Unix-variant AIX toch vertalen naar de 64-bit processorarchitectuur van Intel (IA-64). Eind dit jaar zal IBM officieel onthullen dat AIX overgezet zal zijn voordat de Merced, Intels eerste processor op basis van IA-64, in het jaar 2000 op de markt verschijnt.

Hiermee lijkt een einde te komen aan de speculaties die al maanden rondgingen over IBM's plannen voor AIX.
De computerfabrikant werkt voor de vertaling van het Power PC-platform naar de Intel-architectuur samen met de processorproducent. verder overweegt IBM nog diverse andere, nog onbekende, partners te betrekken bij dit project. William Zeitler, algemeen directeur voor Server Brand Management bij IBM, benadrukt dat het bedrijf Power PC-chips niet laat vallen ten gunste van Intel-processoren. "Elk IA-64-systeem met AIX zal complementair zijn aan Power PC-computers. Die blijven namelijk van strategisch belang voor IBM", aldus de topman.
"Unix wordt groot en Unix-op-Intel gaat mee in die groei", voorspelt Zeitler. "Waarom dan niet die Intel-servers op AIX laten draaien?" IBM is uit op de verovering van de markt voor Intel-servers met Unix als besturingssysteem, erkent de directeur. "Zakelijke gezien, is AIX een zeer sterk product. Met de juiste partner kan het een grote rol spelen in de uiteindelijke consolidatie in de Unix-wereld." De financiële analisten Steve Milunovich en Robert Hansen van onderzoeksbureau Merril Lynch hadden al voorspeld dat IBM met Intel samenwerkt aan specificaties voor een Unix-systeemontwerp. Zij menen dat IBM een leidende rol wil spelen in het bepalen van de standaard voor Unix-op-Intel, net zoals Microsoft dat samen met Intel heeft gedaan voor het PC-platform.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.