Protest tegen komst Linux-associatie

De twee Amerikaanse softwarebedrijven Innovative Logic en NC Laboratories richten de Linux Standards Association (LSA) op en willen daarmee de ontwikkeling van het freeware besturingssysteem sturen.

Dit stuit vanzelfsprekend op grote weerstand vanuit de Linux-gemeenschap die hierin pogingen zien Linux aan banden te leggen en er flink te verdienen door onder andere lidmaatschapsheffingen.
Naar het zich laat aanzien zijn Linux-distributeurs als Red Hat Software en Caldera niet betrokken bij de oprichting van de LSA. Verdere kritiek op deze belangengroepering is gericht op de lidmaatschapsconstructie. Alle geïnteresseerde partijen kunnen in wezen lid worden van de LSA. Hierbij zijn er twee mogelijkheden: een gratis 'observeerdersstatus' of een betaald 'gewoon lidmaatschap'. Wat veel Linux-aanhangers voor het hoofd stoot, is het feit dat alleen de oprichters veto-rechten hebben.
De LSA brengt hier tegenin dat een veto ontkracht wordt als tweederde van de leden er tegen zijn. "Dit is een methode om een soort controle over de richting en productiviteit van LSA-overleg te verkrijgen. Wij willen absoluut geen standaarden opdringen aan onze leden", verklaart president Michael McLagan van de LSA (http://www.linuxstandards.org/). Het Internet blijft echter in beroering, ondermeer door bepalingen van de belangenorganisatie over 'intellectueel auteursrecht' betreffende veranderingen aan de Linux-kernel. Hierbij wordt al gauw verwezen naar de manier waarop Microsoft omgaat met het 'vrije' Java van Sun Microsystems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.