Baan verknalt het bij grote beleggers

Baan Company heeft het verbruid bij enkele grote Amerikaanse effectenhuizen. Prudential Bache bijvoorbeeld is niet gelukkig met de jaarcijfers over 1997 die de Nederlandse software-onderneming begin vorige week bij de Amerikaanse beursautoriteiten indiende.

De manier van gegevensverstrekking aan de SEC (Securities and Exchange Commission) bevalt het effectenhuis niet.
Ook het Amerikaanse effectenhuis Salomon Smith Barney toont daarover zijn ongenoegen. "Als Baan vorig jaar de onverkochte voorraad van 11,6 miljoen dollar en de betaling van 8,6 miljoen dollar door Baan Business Systems niet als omzet had meegeteld, zou de winst per aandeel over 1997 zo'n 24 procent lager zijn uitgekomen dan was gerapporteerd", aldus een rapport. Het effectenhuis heeft de taxatie van de winst per aandeel verlaagd: voor 1998 van vijftig naar veertig dollarcent, en voor 1999 van 75 naar 65 dollarcent. Het zet verder vraagtekens bij de relatie tussen Baan Company en Baan Investment. Het vraagt zich af van welke aard de onderlinge transacties tussen deze maatschappijen zijn.
Door de ontstane twijfels is de koers fors gedaald. Vorige week dinsdag, daags na het indienen van de cijfers bij de SEC, daalde het aandeel 8 procent, en de dag erna 3 procent. In twee weken is meer dan eenvijfde van de koers afgegaan. De cijfers over het eerste kwartaal vielen tegen. De winst daalde doordat Amerikaanse accountants moeite hadden met de inkomsten uit softwareverhuur die Baan wilde opvoeren. Toen uit het Amerikaanse jaarverslag bovendien een softwarevoorraad van 11,6 miljoen dollar naar voren kwam, ontstond nog meer twijfel. Deze voorraad bij Baan Midmarket Solutions (BMS) zou inmiddels weggewerkt zijn, maar het kwaad was al geschied. Het versterkte het beeld dat sommige beleggers van Baan hebben: een snelgroeiende onderneming met weliswaar interessante producten, maar een vrij ondoorzichtige organisatie.
Neem Baanweb, dat samenwerkt met Baan Investment. Baanweb is het wereldwijde netwerk van bedrijven en partners die producten en oplossingen voor Baan-gebruikers ontwikkelen en afleveren. Baan Company en Baan Investment doen er alles aan om Baanweb versneld te laten groeien. Jan Baan, oprichter van Baan Company, en zijn broer Paul controleren Baan Investment. Baan Investment bezit ongeveer 39 procent van Baan Company's uitstaande aandelen. Baan Investment zelf is weer 100 procent eigendom van de charitatieve instelling Oikonomos.
Onlangs lichte Baan Company de relatie met Baan Investment nader toe. Baan Investment is te beschouwen als wederverkoper. De relatie tussen Baan Company en Baan Investment moet ook in dat licht worden gezien. Bepaalde dochters van Baan Investment functioneren als wederverkopers in de zogenoemde mid-market, gericht op middelgrote klanten met tussen de vijftig- en 350 miljoen dollar omzet. Vorig jaar werkte Baan Company met 150 partners voor deze markt, waaronder ongeveer vijftien dochters van Baan Investment.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.