Gartner: 2000 wordt erger dan verwacht

De eeuwwisseling zal meer invloed hebben op computersystemen dan tot nog toe wordt verwacht. Bovendien veroorzaakt die overgang nu al kleine fouten in computers. Dit blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Gartner Group.

De analistenfirma beweert verder dat de gevolgen van het millennium-probleem nog tot in het jaar 2002 merkbaar zullen zijn.
Het 2000-onderzoeksteam van Gartner ondervroeg vijftienduizend bedrijven in 87 landen en combineerde de gegevens met andere relevante rapporten. De groep komt tot schokkende conclusies. Bedrijven merkten in 1980 al de eerste aan de eeuwwisseling gerelateerde fouten op. Het gaat hier bijvoorbeeld om polissen en hypotheken die vooruitlopen op of doorrekenen naar 2000 en verder. Dergelijke fouten doken later regelmatig weer op, bijvoorbeeld in 1995, toen garantiebepalingen met een looptijd van vijf jaar werden verwerkt.
De telecommunicatie-, nutsmiddelen- en transport-industrieën, waar de mondiale economische infrastructuur op rust, lopen nauwelijks voor op de minst voorbereide sectoren, gezondheidszorg, voedselverwerking en overheden. Zeker 50 procent van de firma's in de olie-, elektriciteit- en gas-industrie verwacht dat bedrijfskritische systemen door de eeuwwisseling zullen uitvallen. Dit zorgt voor onrust bij verzekeraars, die nu terugdeinzen voor dekking van 2000-calamiteiten.
Volgens Gartner hebben veertig Amerikaanse staten al toezeggingen gedaan aan verzekeringsmaatschappijen dat die onder bepaalde voorwaarden niet aansprakelijk zijn te stellen. Het onderzoeksbureau schaart zich dan ook aan de zijde van collega-analisten die een hausse aan 2000-gerelateerde rechtszaken voorspellen. Ondertussen heeft de Amerikaanse Securities Exchange Commission in reactie op kritiek vanuit het Congres de richtlijnen aangescherpt voor het openlijk verstrekken van de 2000-voorbereidingen door bedrijven.
Bedrijven besteden vorig jaar slechts 5 procent van hun IT-budget aan het 2000-probleem. Dat stijgt dit jaar naar 30 procent en in 1999 naar 44 procent. Japan en Duitsland lopen minstens twaalf maanden achter op de VS, Nederland en België wat betreft het voorkomen van 2000-fouten. Andere achterliggers met een grote kans op ernstige verstoringen zijn Argentinië, Venezuela en, afgezien van Israël, het hele Midden-Oosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.