IBM verliest topplaats Unix-markt aan HP

IBM heeft zijn positie als grootste leverancier in de nog steeds groeiende Unix-markt moeten afstaan aan Hewlett-Packard. Die fabrikant dankt de toppositie aan zijn toegenomen verkoop van midrange-servers (honderdduizend tot één miljoen dollar).

Dit stelt onderzoeksbureau IDC in zijn rapport over de wereldwijde markt voor Unix-besturingssystemen in het eerste kwartaal van dit jaar.
De totale Unix-markt nam 17 procent in omvang toe tegenover het eerste kwartaal van 1997. Hiermee verzacht IDC de invloed van het opkomende Windows NT. "Dat besturingssysteem is niet schaalbaar genoeg en het mainframe gaat niet goed mee in de nieuwe applicatie-groeimarkten", meent marketingdirecteur Dan Glessner van HP. Het IDC-onderzoek staaft deze opmerking door de groei van de totale Unix-markt voor een groot deel toe te schrijven aan de vervanging van mainframes. Een andere reden voor het inwisselen van mainframe- voor Unix-systemen is de eeuwwisseling.
Sun bekleedt nu de tweede plaats op de ranglijst van grootste Unix-leveranciers. De firma dankt die positie aan zijn overwicht in de onderkant (onder de honderdduizend dollar) en de bovenkant (boven de één miljoen dollar) van de markt voor Unix-systemen. IBM was vorig jaar nog de grootste met een aandeel van 24 procent in de totale Unix-markt. Dat is echter gekrompen naar 16 procent, ondermeer door prijsdruk op de oudere RS/6000-reeks. Analisten menen echter dat IBM weer terrein kan veroveren dankzij nieuwe producten die dit jaar uitkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.